Izložbe

IZLOŽBA „Vrata Zvijezde“

Izložba o značajnim rezultatima karlovačkih istraživanja te prikaz novih saznanja o najpoznatijoj i najzanimljivijoj karlovačkoj Zvijezdi.

O IZLOŽBI:

Izložba „Vrata Zvijezde“ prezentirana je u tri različita prostora, koji zauzimajući uloge autentičnih pripovjedača kreiraju mjesta dijaloga renesansne Zvijezde s posjetiteljima današnjice.
U prizemlju Gradskog muzeja Karlovac, koji se nalazi u najstarijoj zgradi u Zvijezdi, nalazi se prvi dio izložbe koji evocira atmosferu arheološkog nalazišta, pozivajući posjetitelja da promišlja pitanje „znamo li po čemu svakodnevno hodamo?“.
Iz prizemlja Gradskog muzeja Karlovac posjetitelj se penje u muzejsko potkrovlje koje skriva drugi dio narativa „Vrata zvijezde“, rekonstrukciju povijesnog izgleda gradskih vrata.
Kustoska interpretacija arheoloških i arhivskih istraživanja osvaja i Miškininu i Radićevu ulicu, u kojima se na pozicijama nekadašnjih gradskih vrata nalaze info-ploče koje šetačima otkrivaju pozicije nekadašnjih gradskih vrata koja su bila ulaz u Zvijezdu.
Samo neki od posebno zanimljivih artefakata koje će posjetitelji moći vidjeti su arheološki predmeti svakodnevne upotrebe i građevni materijal korišten u gradnji Zvijezde, kameni ostatci portala „Novih vrata“, uteg za potezanje pokretnog mosta koji je koristio za zatvaranje Zvijezde, dosada neviđeni planovi i nacrti iz inozemnih baštinskih ustanova, snimke unutrašnjosti kaponira i rekonstrukcije povijesnog izgleda gradskih vrata u 3D medijima.
 
  • Autori izložbe su kustosi Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig i Matea Galetić, a financirana je sredstvima Karlovačke županije i Grada Karlovca.

 

Besplatno stručno vodstvo – po izložbi Vrata Zvijezde in situ na otvorenom

kustosice Arheološkog odjela Matee Galetić i kustosa Kulturno-povijesnog odjela Igora Čuliga po izložbi Vrata Zvijezde in situ na otvorenom na tri punkta u gradu.

Program se zove Zvijezdom od vrata do vrata. Na 2 punkta u Radićevoj ulici i jedan u Pavleka Miškine postavljeni su izložbeni nogari s panel pločama do kojih se dolazi uz vodstvo.

Trajanje programa je 1 sat.
Datumi: 29. svibnja u 10 sati.
Okupljanje: u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac

IZLOŽBA “NA PUTU DO MORA”

Na izložbi “Na putu do mora” na Starom gradu Dubovcu možete vidjeti neke od najljepših primjeraka tradicijske odjeće i saznati kako je gradnja cesta povezana s razvojem narodnih nošnji, njihovih krojeva i kulture uopće

Radno vrijeme: uto – ned: 10 – 18 sati

U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac na Starom gradu Dubovcu otvorena je gostujuća izložba „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ Posudionice i radionice narodnih nošnji Kulturnog centra Travno. Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 8. ožujka do 9. svibnja 2021. godine.

Naizgled je neobično povezati gradnju ceste s razvojem dizajna narodnih nošnji, no ove su pojave zapravo neraskidivo vezane. Povijesne ceste Karolina i Lujzijana, kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke te Hrvatskog primorja, spojile su unutrašnjost Hrvatske s njenim primorjem. Na izložbi su prikazani tekstilni predmeti Karlovačkog i Ozaljskog Pokuplja, Žumberka, Ogulinsko-plašćanske doline, Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja. Izložba utjelovljuje tri od četiri kulturna područja Hrvatske – sjevernu i sjeverozapadnu, gorsku te primorsku Hrvatsku.

Autorice izložbe su Lucija Halužan, Ivana Mihajlic i Bojana Poljaković Popović, a kustos gostovanja Nikolina Belančić Arki. Izložba se može razgledati u radnom vremenu Starog grada Dubovca, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.

 

Skip to content