Zorin dom

Zorin dom

Zašto se karlovačko gradsko kazalište zove Zorin dom? Stanuje li tu neka Zora? U stvari, da. U Zorin domu stanuje Zora, prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora. Zora je jedne davne godine potkraj 19. stoljeća odlučila sebi sagraditi dom. Sve kroz pjesmu i raspjevane predstave, uz podršku i pomoć složnog grada, dirigirala je Zora građenjem svog doma i nastajanjem zgrade karlovačkog kazališta. 

Zorin dom
Zorin dom
Zorin dom

Predivna zgrada Zorin doma niknula je na ponos građana i postala simbol kulture grada i poveznica svih generacija Karlovčana. Velika ulazna drvena vrata otvorit će se vašim dolaskom i odvesti vas u svijet komedije, drame, baleta, lutaka i čarobnih nota glasova zbora. 

Kazalište koje je poteklo iz stare Grčke kad su se predstave održavale u čast boga Dioniza, prihvaćeno je kroz stoljeća kao najbitniji dio urbane kulture jednog grada koji drži do sebe. Postaje simbolom ljudske kreativnosti i kolijevka kulture. Zgrade kazališta često su najljepše zgrade urbane arhitekture gradova, pa tako i Zorin dom, u svom drugom stoljeću života, stoji ponosno na vizuri Karlovca uokviren zelenilom parkova.

Katkad, u tihoj karlovačkoj noći, sjedeći na klupi u parku Zorin doma, možete čuti odjeke soprana i dozvolite svojoj mašti da odluta u doba raskošnih balova. Nije to teško, samo zaboravljamo ponekad. Ugledajte se na kazališne glumce, uloge možete mijenjati ovisno o predstavi koju želite imati od života. Želite li plesati – plešite! Budite dio kazališta. I kad sve utihne, sjednite ispred Zorin doma i zahvalite na trenutku u kojem samo vi imate glavnu ulogu.

Email: tajnistvo@zorin-dom.hr
Web: http://www.zorin-dom.hr
Program: Zorin dom-program za studeni 2021

Skip to content