Žitna lađa

Karlovac je povijesni lađarski grad, još uvijek nam kuće uz Kupu imaju prilaze do pristaništa, drveni čamci na rijekama su uobičajeno prijevozno sredstvo, a veslanje se uči od najmanjih nogu. Brodogradnja je u povijesti bila uobičajena djelatnost i postavila pred nas izazov izgradnje tradicijske kupske lađe. Izazov smo prihvatili i danas se možete voziti žitnom lađom „Zora“, autentičnim drvenim brodom kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom.

Plovidba jedinstvenom europskom atrakcijom dočarat će vam doživljaj prošlog vremena kada se žito prevozilo lađama, rijekama Kupom i Savom. Na taj se način povezivao grad Karlovac s ostatkom Hrvatske te dalekim Temišvarom i Dunavom. Ovaj “tumbas” jedna je od tri tipa lađi kakve je imao karlovački lađarski ceh, najbogatiji ceh obrtničkog Karlovca iz doba Ilirskog preporoda. Pristanište “Zore” danas se nalazi u mjestu Brođani udaljenom 15-tak kilometara od grada Karlovca.

Žitna lađa Karlovac

Lađarski izlet – 90 minuta plovidbe uz degustaciju domaćih likera i domaćih  kolačića. Tijekom plovidbe,  lađari će poznat posjetitelje s pričom o lađi, s povijesti Pokuplja, potopljenim lađama, pričama o karlovačkim sirenama, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta. Posjetitelji uživaju u plovidbi uz glazbu, a mogu uživati i u kavici, kupiti domaće likere, rakije, pekmeze ili ručno rađene suvenire. Tijekom plovidbe vide se ostaci starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, Pavlinski samostan i Crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom.  Putovanje izletnika prati niz životinja poput divljih patki, kormorana, a ponekad se sretne i pokoja vidra ili dabar. Najhrabriji se mogu okušati za kormilom lađe uz pomoć kapetana, a najmlađi dežurati uz brodsko zvono u slučaju da se na putu prepriječi neki usamljeni ribolovac u svom drvenom čamcu.

Opis broda: 48 sjedećih mjesta na klupama za stolovima, moguće ukupno 60 putnika, 25 metara duljine, 4 metra širine, toalet, natkriveno.
Dolazak autobusa direktno do pristaništa lađe. Parking za autobuse.

Opis izleta, cijene i rezervacije: www.aurora-experience.com

LAĐARSKI IZLET
svake subote i nedjelje u 11h i češće
grupe u terminu po dogovoru svaki dan

POVIJESNA ENO-GASTRO TURA
svaki dan u 18,30 (od 07.04. do 15.10.)
grupe u terminu po dogovoru svaki dan

TEAMBUILDING I POSLOVNI EVENTI
svaki dan u terminu po dogovoru

Kontakt i rezervacije: info@aurora-experience.com
GSM: +385 98 171 64 23

Za više informacija:
GSM: +385 95 350 3833,  +385 98 171 6423
e-mail: [email protected]
web: www.aurora-experience.com

 

 

KAKO DO NAS?

Skip to content