Žitna lađa

Karlovac je povijesni lađarski grad, još uvijek nam kuće uz Kupu imaju prilaze do pristaništa, drveni čamci na rijekama su uobičajeno prijevozno sredstvo, a veslanje se uči od najmanjih nogu. Brodogradnja je u povijesti bila uobičajena djelatnost i postavila pred nas izazov izgradnje tradicijske kupske lađe. Izazov smo prihvatili i danas se možete voziti žitnom lađom „Zora“, autentičnim drvenim brodom kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom.

Plovidba jedinstvenom europskom atrakcijom dočarat će vam doživljaj prošlog vremena kada se žito prevozilo lađama, rijekama Kupom i Savom. Na taj se način povezivao grad Karlovac s ostatkom Hrvatske te dalekim Temišvarom i Dunavom. Ovaj “tumbas” jedna je od tri tipa lađi kakve je imao karlovački lađarski ceh, najbogatiji ceh obrtničkog Karlovca iz doba Ilirskog preporoda. Pristanište “Zore” danas se nalazi u mjestu Brođani udaljenom 15-tak kilometara od grada Karlovca.

Lađa će vas provesti kroz vrijeme i oživjeti vrijednost starog hrasta od kojeg je izgrađena, a plovidba traje 90 minuta uz degustaciju domaćih likera i tradicionalnih domaćih kolačića. Tijekom plovidbe naši će lađari upoznati posjetitelje s pričom o lađi, povijesti Pokuplja, potopljenim lađama, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta. Posjetitelji uživaju u plovidbi uz tradicionalnu glazbu, a mogu kupiti i domaće likere, rakije, pekmeze ili ručno rađene suvenire. Tijekom plovidbe vide se ostaci starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, Franjevački samostan i crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom.

Kao i sve brodove na svijetu, i ovaj vole pratiti galebovi, riječni. Ali i pričljive divlje patke, razigrana  vidra ili šutljivi, uvijek zaposleni, dabar. Najhrabriji među vama se mogu okušati za kormilom lađe uz pomoć kapetana, a najmlađi neka budu dežurni uz brodsko zvono u slučaju da vam se na putu prepriječi neki usamljeni ribolovac u svom drvenom čamcu.

žitna lađa
žitna lađa
žitna lađa

Pin It on Pinterest

Share This