Žitna lađa

Karlovac je povijesni lađarski grad, još uvijek nam kuće uz Kupu imaju prilaze do pristaništa, drveni čamci na rijekama su uobičajeno prijevozno sredstvo, a veslanje se uči od najmanjih nogu. Brodogradnja je u povijesti bila uobičajena djelatnost i postavila pred nas izazov izgradnje tradicijske kupske lađe. Izazov smo prihvatili i danas se možete voziti žitnom lađom „Zora“, autentičnim drvenim brodom kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom.

Plovidba jedinstvenom europskom atrakcijom dočarat će vam doživljaj prošlog vremena kada se žito prevozilo lađama, rijekama Kupom i Savom. Na taj se način povezivao grad Karlovac s ostatkom Hrvatske te dalekim Temišvarom i Dunavom. Ovaj “tumbas” jedna je od tri tipa lađi kakve je imao karlovački lađarski ceh, najbogatiji ceh obrtničkog Karlovca iz doba Ilirskog preporoda. Pristanište “Zore” danas se nalazi u mjestu Brođani udaljenom 15-tak kilometara od grada Karlovca.

Žitna lađa Karlovac

Lađarski izlet – 90 minuta plovidbe uz degustaciju domaćih likera i domaćih  kolačića. Tijekom plovidbe,  lađari će poznat posjetitelje s pričom o lađi, s povijesti Pokuplja, potopljenim lađama, pričama o karlovačkim sirenama, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta. Posjetitelji uživaju u plovidbi uz glazbu, a mogu uživati i u kavici, kupiti domaće likere, rakije, pekmeze ili ručno rađene suvenire. Tijekom plovidbe vide se ostaci starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, Pavlinski samostan i Crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom.  Putovanje izletnika prati niz životinja poput divljih patki, kormorana, a ponekad se sretne i pokoja vidra ili dabar. Najhrabriji se mogu okušati za kormilom lađe uz pomoć kapetana, a najmlađi dežurati uz brodsko zvono u slučaju da se na putu prepriječi neki usamljeni ribolovac u svom drvenom čamcu.

Opis broda: 48 sjedećih mjesta na klupama za stolovima, moguće ukupno 60 putnika, 25 metara duljine, 4 metra širine, toalet, natkriveno.
Dolazak autobusa direktno do pristaništa lađe. Parking za autobuse.

VIKEND LAĐARSKI IZLET
TRAJANJE: 90 min
RUTA: Brođani – Kamensko – Brođani
Redovna cijena: 90 kn / 11,95 €
Djeca (4-16), studenti: 60 kn / 7,96 €
Grupe umirovljenika: 60 kn / 7,96 € po osobi
Cijena uključuje: liker dobrodošlice, interpretaciju povijesne i prirodne baštine, osiguranje putnika.
RED PLOVIDBE:
Svake subote i nedjelje u 11,00 sati.
Rezervacija je obavezna. U slučaju slobodnih mjesta, karte je moguće kupiti i na lađi.

POVIJESNA LAĐARSKA TURA
TRAJANJE: 90 min
RUTA: Brođani – Kamensko – Brođani
Redovna cijena: 250 kn
/ 33,18 €
Djeca (4-16), studenti: 190 kn / 25,22 €

Cijena uključuje: liker dobrodošlice, kvalitetno vino, domaću zakusku, kostimiranu animaciju na engleskom jeziku i osiguranje putnika.
RED PLOVIDBE:
Svakog utorka i četvrtka u 17,00
Rezervacija je obavezna. U slučaju slobodnih mjesta, karte je moguće kupiti i na lađi.
POLAZAK GARANTIRAN.
KUPITE KARTE ONLINE: www.aurora-experience.com
REZERVIRAJTE IZLET: +385 98 171 64 23

 

Za više informacija:
GSM: +385 95 350 3833,  +385 98 171 6423
e-mail: [email protected]
web: www.aurora-experience.com

 

 

KAKO DO NAS?

Skip to content