Zvijezda

Zvijezda je jedna od „must see“ lokacija u Karlovcu. A kako vidjeti Zvijezdu? Prvo ćete je ugledati na starim kartama, fotografijama iz zraka, grafičkim prikazima i u turističkim brošurama Karlovca. Krenut ćete prema toj nepoznatoj Zvijezdi kroz ulice Karlovca. Vidjet ćete Gradski muzej, temelje kapele svetog Josipa, glavni trg okružen s dvije crkve sa zdencom na sredini, baroknu palaču Veleučilišta, najstariju Glazbenu školu u Hrvatskoj. Proći ćete spletom ulica otkrivajuće detalje povijesti, zastati na terasi nekog kafića i zapitati se gdje je, u stvari, ta Zvijezda?

Pa, upravo ste je vidjeli, upoznali iznutra, uživali u otkrivanju skrivenog i udahnuli čarobni zvjezdani prah povijesne karlovačke utvrde. Tu je rođen Karlovac, jednog davnog petka 13. srpnja 1579. godine.

Zvijezda je najstariji dio Karlovca, okružena obrambenim šančevima koji su današnjim parkovima dodali još jednu dimenziju i jasno tvore granicu područja Zvijezde. Šetnica oko Zvijezde uz rubove šanaca vodi vas kroz drvorede divljeg kestena i lipe gdje ćete vidjeti i sačuvane ostatke kamenog bedema.

Unutrašnje ulice Zvijezde zavrtjet će vas oko središnjeg Trga Josipa bana Jelačića. Na trgu je zdenac. U zdencu je voda, naravno. Danas prilagođen i moderniziran sustavom vodoopskrbe, ali u prošlosti itekako bitan sa zalihom pitke vode. Katolička crkva Presvetog Trojstva i pravoslavna crkva svetog Nikole, svaka s jedne strane trga, kriju povijesne i duhovne vrijednosti grada kao i franjevački samostan u svojoj muzejskoj zbirci.

Putovanje u prošlost Karlovca odvest će vas u Gradski muzej, najstariju zgradu u gradu izgrađenu početkom 17. stoljeća. Ako se pitate zašto nema starijih kuća, možemo vam reći da je to izuzetno pametno pitanje. Odgovor je jednostavan, zbog požara koji su nekoliko puta poharali grad. Upravo zbog požara, gradska vlast je nakon zadnjeg katastrofalnog, odlučila uvesti red u Zvijezdi i naredila da se između svake kuće ostavi prolaz kako se vatra ne bi proširila s kuće na kuću. Takvi prolazi i uske uličice u Zvijezdi nazivaju se gasice.

Ne možete se izgubiti u Zvijezdi. Visoki toranj crkve odličan je orijentir, a u slučaju da ga ne vidite, vjerojatno se i on izgubio – u magli. Put će vam pokazati prvi Karlovčanin na kojeg naiđete. I odvesti vas na pravi put. Ako usput počne pričati o povijesti nastanka Zvijezde, možda steknete dojam kako ste sreli osobno Martina Gambona, graditelja grada. Nemojte mu zamjeriti, Karlovčani s ponosom vole svoj grad i katkad imaju osjećaj da su ga sami osobno izgradili. Sjećanje je čudna stvar.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.