Radićeva ulica

Radićeva ulica je jedinstvena karlovačka ulica jer spaja dvije karlovačke rijeke, Kupu i Koranu. Službeno ime joj je Ulica Stjepana Radića, skraćeno Radićeva ulica, a zovemo je samo Radićeva. Volimo joj tepati jer je volimo. Vječna dilema Karlovčana i povod za vesele svadljive dijaloge je još uvijek otvoreno pitanje – gdje je početak, a gdje kraj Radićeve? Činjenice o početnom adresnom broju nas se uopće ne tiču! Povijesno, Radićeva ima dva ulaza, Riječka i Turska vrata. Sadašnjost nam nameće neke brojeve, ali oni nam nisu bitni. Bitno je da li živimo južnije ili sjevernije od nje pa je južnjacima ulaz na izlazu, a sjevernjacima izlaz na izlazu i obrnuto. Da, teško je to razumjeti. Ni mi ne razumijemo. Ulaz je tamo gdje uđete, a izlaz može biti i na ulazu.

Manja od tisuću metara, dat će vam tisuću razloga za uživanje. Da vam nabrojimo redom? Ne, na vama je da to otkrite. Jedino što morate znati o Radićevoj je to da nije obojena blještavim neonskim reklamama i ne priznaje površnost i histeriju današnjeg doba. Radićeva je stara dama osebujnog karaktera, katkad vrckava i dražesna, katkad tiha i zamišljena.

Glavna ulica povijesne jezgre Zvijezde, Radićeva je mijenjala imena, preživjela požare i potope, nadživjela male i velike ljudske sudbine i danas dostojanstveno proživljava svoje peto stoljeće života. Dama s iskustvom. U njoj se kriju gasice, barokne plemićke kurije, tradicijske kuće obrtnika, najrazličitija drvena vrata, ukrasne ograde i natpisi od kovanog željeza i u njoj spavaju svi duhovi ovog grada. Dobri su to duhovi, brinut će se za vas kao što se brinu o Radićevoj svih ovih stoljeća.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.