Karlovačka groblja

Kultura jednog grada najdublje se spozna i doživi posjetom gradskom groblju. Na karlovačkim gradskim grobljima, tihim snom spava jedna cijela povijest zaustavljena u vječnosti. Ovdje ćete naći najiskreniji prikaz života Karlovca i u jednom pogledu osjetiti svu snagu prolaznosti vremena.  

Karlovac u užem prstenu ima pet groblja. Ruta groblja je turistički proizvod priznat od Instituta za kulturne rute u Europi. Ova respektabilna međunarodna udruga ima 179 članova iz 100 europskih gradova, promiče kulturnu baštinu groblja kao povijesno i kulturno nasljeđe Europe, a Katoličko groblje Dubovac je jedno od njih. Cilj ovog turističkog projekta je približavanje grobljanske arhitekture i spomeničke baštine kao dijela kulturne ponude pojedinog grada širem krugu ljudi.

Katoličko groblje Dubovac tiho je počivalište mnogih uglednih Karlovčana. Obiteljski mauzoleji na ulazu i kapelica Svih Svetih svjedoci su karlovačke graditeljske baštine. Šetnjom po katoličkom groblju dobit ćete uvid u zbirku kiparskih radova, spomenika koji smrt spajaju u ovozemaljsku tugu za pokojnikom, vjeru u uskrsnuće i vrijeme koje se ne vraća. Kad ste tamo, pozdravite kameni kip Umornog putnika. Došao je ovdje na predah od života.  

Vojničko, pravoslavno i židovsko groblje nadovezuju se jedno na drugo i nalaze se nedaleko katoličkog na Dubovcu. Vojničko groblje je najstarije i, kako mu i ime kaže, namijenjeno je za pokapanje vojnih časnika i vojnika. Najupečatljiviji dojam ovog groblja ostavlja glorijeta s arkadama koje se pružaju cijelom dužinom vojničkog groblja. Krenete polako starim kamenim stepenicama do vrha arkada i pustite pogled da odnese vaše misli daleko. 

Pravoslavno groblje krije neobično zdanje, neobarokni obiteljski mauzolej, a kao najveća umjetnička vrijednost tu se nalazi nadgrobni spomenik s mozaičkim prikazom svetaca, ukrasnim zidom i željeznim vratašcima ispred pet kamenih uzglavlja.    

Židovsko je groblje upečatljivo zbog svojih mramornih spomenika i mrtvačnicom po uzoru na antički hram koja je jedini primjer židovske sakralne arhitekture u Karlovcu. Uske stepenice odvest će vas u svijet mramornih divova i tešku šutnju cvijeća od kamena.

Groblje Jamadol najnovije je karlovačko groblje o kojem će se povijest tek pisati. Projektirano je kao parkovno-pejzažno groblje s drvoredom tuja čije grane simboliziraju spajanje neba i zemlje. Nalazi se na brdu iznad grada pa se u suton svjetlost svijeća nadovezuje na svjetla grada i spaja ta dva odvojena svijeta.

S obzirom na to da se većina karlovačkih groblja nalaze na Dubovcu, Karlovčani u svojim premišljanjima o životu često spominju frazu: „Dok ne odem na Dubovac…“ U međuvremenu, šetnja grobljima je poput šetnje gradskim muzejom na otvorenom, zelenim parkom skulptura i mjestom gdje se piše povijest Karlovca.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.