Tematske ture

Kostimirane ture

Karlovac u vrijeme Nikole Tesle

Krajem 19. stoljeća, karlovačkim je ulicama šetao Nikola Tesla. Prošećite istim putovima te otkrijte vizure i šarm živahnih gradskih ulica koje je i on gledao. Saznajte što ga je motiviralo i pokretalo da postane jedan od najznačajnijih umova modernog čovječanstva. Uronite u ozračje naprednih ideja toga vremena koja su grad učinila jedinstvenim urbanističkim i kulturnim biserom

Više

Vojna tura

Karlovac je nastao kao vojni grad i tu je ulogu imao skoro 400 godina. Neke od njegovih najvećih i najljepših građevina izgrađene su upravo zahvaljujući vojnoj upravi. Uz najužu povijesnu jezgru vezane su priče o Generalitetu, Oružani i Paradnom trgu, a ispričat će ih vodič – interpretator u kostimu austrougarskog časnika.

Više

Karlovačka crta bojišnice

U obilasku dijela karlovačke crte bojišnice u vojnom vozilu “Pinzgauer” upoznajte ratnu povijest Karlovca. Uz vodiča u ratnoj odori časnika ZNG posjetite još uvijek vidljive obrambene objekte Karlovca,sv. Doroteje, Martinšćaka, Ladvenjka, Šanca i Turnja.

Više

Šetnja Karlovcem s Marijom Terezijom

U vrijeme carice Marije Terezije Karlovac je dobio brojne privilegije koje su učinile da grad dobije status slobodnog kraljevskog grada. To je značilo i uvođenje civilne uprave, a s time je stigao i prosperitet. Prošećite s caricom, kostimiranim vodičem – interpretatorom, te saznajte zanimljivosti iz caričina života, ali i iz života grada u to vrijeme.

Više

Dragojla

Jedna od tek dvije žene koje su zaslužile mjesto na poznatoj litografiji „Muževi ilirske dobe“ je Karlovčanka Dragojla Jarnević. Zaslužila ga je svojom neizmjernom ljubavi prema domovini i marljivim pisanjem na hrvatskom jeziku kojeg je pišući i učila i stvarala za nas. Priča o Dragojli priča je o gorljivoj „domoljupki“, odvažnoj i samostalnoj ženi, prvoj hrvatskoj alpinistici, pionirki „prosvjete pučke“. Prošetajte s  Dragojlom i njenim Dnevnikom koji otkriva ne samo njena vrlo osobna i neposredna iskustva nego i otvara brojna društvena pitanja 19. stoljeća. 

Više

Idemo u svatove

Krajem listopada 1641. godine u Karlovcu je održana svadbena svečanost Ane Katarine Frankopan i bana grofa Petra Zrinskog i to u prisustvu brojnih uglednika iz zemlje i inozemstva. Svadbena svečanost navodno je trajala nekoliko dana. O toj svadbi još se dugo godina prepričavalo među europskim plemstvom…Ukoliko vas zanimaju zanimljivosti iz njihova života i toga vremena, pridružite se šetnji s kostimiranim turističkim vodičem – interpretatorom. 

Više

Ostale tematske ture

Od Karlovca do Sibira i natrag

Tako daleko, a tako blizu! Sibir i Karlovac! Što bi ih moglo povezivati, saznat ćete u priči potomka jednog od preživjelih hrvatskih domobrana na ruskom bojištu u Prvom svjetskom ratu. Zašto je orao u Glorijeti i koja su druga mjesta zahvale poginulim hrvatskim domobranima iz tog vremena? Kako se živjelo u Karlovcu u razdoblju 1914. – 1918. godine? Dođite na tematsku turu i upoznajte prošlost našega grada. 

Istraži

Frtalj cenera

Tura počinje u frtalj tri! Mnogi iskusniji (nećemo reći stariji) Karlovčani bit će zbunjeni koliko je to sati. Cener će već praviti puno manje problema. Što je frtalj, a što je cener, najbolje ćete naučiti u šetnji najstarijom karlovačkom četvrti – Dubovcem. Rijeka Kupa ispratit će vas na stazu do Staroga grada, a do vrha već ćete i vi znati u koliko je točno sati počela šetnja.

Istraži

Karlovački parkovi – zvijezde grada

Priča o karlovačkim parkovima, nije tek priča o njegovanim zelenim površinama, već je to priča o ljudima i događajima kroz zeleno srce grada. Kružnom šetnjom vidjet ćete kako žive Karlovčani na Velikoj promenadi ili u parkovima sa spomenicima Radoslavu Lopašiću i Vjekoslavu Karasu. Modrušanov park te niska bisera Šanca dovest će vas do Parka kadetske škole (Vojne bašte) i Glorijete koju u proljeće okite dvije magnolije.

Istraži

Karlovačke zvijezde na hrvatskom nebu

Karlovac je grad koji je kroz povijest dao ili udomio brojne značajne osobe za čitavu Hrvatsku. To su naše zvijezde koje sjaje na hrvatskom nebu, a živjele su u gradu koji ima Zvijezdu. Upoznajte ih šetajući ulicama kojima su i oni šetali. 

Istraži

Od podruma do tavana

Kako se nekada živjelo u Zvijezdi? Što kriju podrumi, a što ćemo naći na tavanima pod paučinom? Gdje su bile „kamere“ dok još kamera nije bilo? Poslušajte priče jedne Karlovčanke kakvo je bilo odrastanje u dvorištima „insula“, čega smo se najradije igrali i koje dobre običaje smo zadržali. Možda se i prepoznate u nekoj od priča.

Istraži

Židovska baština u Karlovcu

Znate li gdje se nalazila karlovačka sinagoga? Koliki je židovski doprinos graditeljskoj baštini Karlovca? Tko je Izidor Gross? U ovom razgledu doznajte odgovore na ta i druga pitanja o iznimnom doprinosu židovskih sugrađana na život našeg grada.

Istraži

Franjevci u Karlovcu

Od rođenja Karlovca srce grada čini crkvena „insula“. S vremenom je rasla u visinu te danas nema posjetitelja koji se ne divi njezinom zvoniku. Zavirite u franjevačku svakodnevnicu obilazeći dijelove samostana i crkve uz nezaboravan pogled na zvonik iz njegova podnožja. Osjetite duhovnost i mir koji ovdje vladaju te poslušajte priče koje će vas nadahnuti da bolje živite.

Istraži

Vojnik zauvijek

Zamislite Karlovac u ljudskom obliku. Neće to biti ni elegantna starija gospođa ni ljupka mlada dama. Karlovac je muškarac, u uniformi, naoružan, uvijek na straži. Rođen u opasnosti, živi na granici na kojoj često pucaju puške, uvijek i zauvijek vojni centar. Kakvi su to ratni vjetrovi stoljećima puhali, razarali ovaj grad i kako se grad mijenjao, a opet ostao uvijek isti ozbiljni vojnik, poslušajte u tematskom obilasku grada.

Istraži

U Boga vjerujemo

Kojim god imenom Boga nazivali, ljudima je zajednička vjera. Vjernici su kroz stoljeća gradili I ostavljali iza sebe prekrasna zdanja u slavu Bogu. Nekih više nema, nastaju neka nova. Karlovac je imao raznoliko stanovništvo, razne vjernike. Nekih zajednica više nema, javljaju su se neke nove. U obilasku odabranih svetišta uvjerite se u trajnost i uzvišenost vjere u ljudima.

Istraži

Karlovačke slastičarnice i druge kulinarske tajne

Pravi poznavatelji kažu da se grad najbolje upoznaje kroz hranu, a mi u Karlovcu imamo bogatu povijest ugostiteljske ponude. Saznajte gdje se nekada jela najbolja pišinger torta na svijetu, a gdje krafni s kiselim pekmezom… Ove tajne i još puno drugih slatkih, kao i raznih domaćih recepata otkrijte u našoj slatkoj karlovačkoj turi.

Istraži
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.