Što vidjeti ako imate manje od jednog dana?

Jedan dan za Karlovac? U redu, priredit ćemo vam upute za brzinsko upoznavanje s gradom ako obećate da je to uvertira za ponovni dolazak. Ako imate manje od jednog dana, Karlovac možete upoznati na dva načina, sjedeći u parku promatrajući grad u jednom pogledu ili hodajući između prošlosti i sadašnjosti. Ako ste više vizualni tip, nađite svoj prizor kao s razglednice i pustite da vam pogled utone u vizuru grada. Ako želite izazov, krenite korak po korak.

Povijesna ruta vodit će vas od najudaljenije točke, kako prostorne tako i povijesne, od starog grada Dubovca iz 13. stoljeća, preko Zvijezde iz 14. stoljeća, kroz parkove iz 19. stoljeća do slatkovodnog akvarija Aquatike iz 21. stoljeća. Proći ćete šetnicom u sjeni kestena uz Kupu, odvojiti se od jedne rijeke i krenuti prema drugoj, ulicom koja spaja dvije rijeke. Ulaskom u povijesnu jezgru Zvijezdu naći ćete se u stoljeću nastanka grada i neka vam karlovačka Zvijezda bude zvijezda vodilja za nastavak upoznavanja grada. Radićeva ulica, Paviljon Katzler, crkva Presvetog Trojstva i Franjevački samostan, Gradski muzej Karlovac i predah u jednom od restorana ili kafića… Nastavak šetnje kroz Vrbanićev perivoj dovest će vas do rijeke Korane. Pozdravit će vas zaljubljeni par labuda i pokazati put prema Aquatici – slatkovodnom akvariju Karlovac. Zaronite u svijet riba i upoznajte karlovačke rijeke na drugačiji način. Odmorite umorne noge i posložite dojmove. Napravite plan za ponovni dolazak. Vidimo se uskoro!

Vodena ruta je najlogičniji odabir upoznavanja grada na četiri rijeke. Kupu i Koranu upoznat ćete u samom centru grada, a za upoznavanje Mrežnice i Dobre koje se nalaze na rubnom dijelu grada, trebat će vam osobni automobil ili bicikl ako imate manje od jednog dana za Karlovac. Ako ste ljeti u prolazu, doživite neobično iskustvo – okupajte se u sve četiri rijeke u jednom danu, a na samo dvije lokacije – na ušću Dobre u Kupu i na ušću Mrežnice u Koranu. Četiri rijeke u jednom danu – dobra priča za ponijeti doma!

Parkovna ruta jednako je logična kao i vodena. Grad parkova ili grad u parku, nameće vam sjenovitu zelenu šetnju. Ako dolazite iz velikih betoniziranih gradova, Karlovac će za vas biti ljekoviti susret s prirodom, a ako živite u sličnom okruženju, osjećat ćete se kao kod svoje kuće. Bez obzira da li se kroz Karlovac krećete pješice ili automobilom, parkovi su neizbježni. Preporučujemo ih osobito za zeleni predah nakon dugih poslovnih sastanaka. Terapeutska šetnja šetnicom oko Zvijezde ili Vrbanićevim perivoj, kroz drvorede i aleje, s pogledom na zelene travnjake i šarene cvjetne nasade, nikad ne može biti gubljenje vremena bez obzira koliko ga malo imali.

Skip to content