Foginovo kupalište

Karlovac, grad na četiri rijeke, krije na obali Korane prvo registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj. Foginovo kupalište kao povijesno nasljeđe Karlovčana, poput genetskog koda ugravirano u tkivo grada i matricu budućnosti, nakon stoljetnog vremenskog otklona još uvijek ostaje mjesto koje se ne zaboravlja. Zelena ljepotica Korana, od svog izvorišta na Plitvičkim jezerima pa sve do ušća u rijeku Kupu u Karlovcu, uljepšava krajolik kojim prolazi. Njen tok kroz gotovo sami centar Karlovca od pamtivijeka Karlovčani i gosti grada koriste tijekom cijele godine kao oazu mira i dodira s prirodom. Još od razdoblja kad je prvi puta dokazana ljekovitost Korane na njenim obalama okupljali su se naraštaji i uživali u blagodatima čiste rijeke, a ona je mamila na kupanje i odmor u vrućim ljetnim danima.

Preslikana slika povijesti i danas je vrlo živa. I danas je Foginovo kupalište tu gdje je bilo i danas se ide na Foginovo kao i nekad. Korana privlači svojim magnetizmom slučajne prolaznike, stare Karlovčane, zaljubljene ili tužne, djecu i bake, avanturiste ili one kojima treba mir. Sa „cenera“, vrha desetmetarske skakaonice, skaču najhrabriji, s „petice“ malo manje hrabri, a s „trojke“ svi koji žele brzi ulazak u vodu. Manje vješti plivači osvježavaju se u plićem dijelu kupališta, a za osobe smanjene pokretljivosti tu se nalazi i lift za ulazak u vodu, prilagođene ležaljke, svlačionice i sanitarni čvor.

Za sigurnost kupača se brine spasilačka služba, za aktivnosti animatori u vodi i na travi, a besplatni aqua-park izazvat će osmijehe na licima svih željnih neobičnih ulazaka u vodu. Ako ste u dilemi oko odabira vaterpola ili odbojke na pijesku, sjednite u hlad kupališnog kafića i pričekajte da vam vjetar u kosi i led u čaši razriješe dilemu.

Ako ste ljubitelj jutra, Foginovo kupalište daje vam privilegiju plivanja uz labudove, a ako više volite noć, dođite ljeti u Riječno kino na otvorenom. Ili zaigrajte tenis na teniskim terenima uz kupalište. Ili svratite u slatkovodni akvarij Aquatika i uronite u svijet riba i podvodnog života rijeka. Ako vam je do trčanja, koristite atletsku stazu, za razvijanje i razgibavanje tijela koristite vanjski fitness teren, za razvijanje moždanih vijuga uzmite knjigu i čitajte, a ako samo želite mir, sjednite na obalu Korane u hlad stoljetne vrbe i promatrajte rijeku u tišini, možda na trenutak začujete neobične note pjesama karlovačkih sirena.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.