Slastice i jela od jagoda

 
Provjerite slatke karlovačke menije!

Kao što su kesteni najukusniji simbol jeseni, tako su jagode najukusniji simbol proljeća. Proljeće je doba godine koje najfinije miriše, bilo da šetate parkovima i livadama, ili spremate delicije od sezonskih namirnica.

Ah, jagode! To crveno aromatično šumsko voće poznato zbog svojih ljekovitih svojstava još u antičko doba, uzgaja se u vrtovima od 15. stoljeća i do sada je poznato više od četiri stotine vrsta. Toliko dugo već znamo za jagode, a još uvijek nismo riješili dilemu jesu li jagode voće ili povrće.

Botanika i gastronomija se još uvijek svađaju oko toga. Kuhari tvrde da je voće sve što je slatko i sočno, a botaničari se ne slažu s tom tvrdnjom. Zanimljivost je i u tome da su jagode, ako jesu voće, jedino voće čije se sjemenke nalaze izvan ploda. Nama osobno, mislim da je bitno da su crvene i slatke, a mogu biti sa šlagom, na torti, u sladoledu ili džemu.

Karlovačka priča o proljeću začinjena je mirisom jagoda koji se širi iz karlovačkih slastičarnica i restorana. Pratite taj mirisni trag. Pozivamo vas da postanete gastro-špijun karlovačke slastičarske scene. Javite nam što ste otkrili. Mi znamo… i jako je fino!

Skip to content