Slastice i jela s jagodama

 
Provjerite slatke karlovačke menije!

Kao što su kesteni najukusniji simbol jeseni, tako su jagode najukusniji simbol proljeća. Proljeće je doba godine koje najfinije miriše, bilo da šetate parkovima i livadama, ili spremate delicije od sezonskih namirnica.

Ah, jagode! To crveno aromatično šumsko voće poznato zbog svojih ljekovitih svojstava još u antičko doba, uzgaja se u vrtovima od 15. stoljeća i do sada je poznato više od četiri stotine vrsta. Toliko dugo već znamo za jagode, a još uvijek nismo riješili dilemu jesu li jagode voće ili povrće.

Botanika i gastronomija se još uvijek svađaju oko toga. Kuhari tvrde da je voće sve što je slatko i sočno, a botaničari se ne slažu s tom tvrdnjom. Zanimljivost je i u tome da su jagode, ako jesu voće, jedino voće čije se sjemenke nalaze izvan ploda. Nama osobno, mislim da je bitno da su crvene i slatke, a mogu biti sa šlagom, na torti, u sladoledu ili džemu.

Karlovačka priča o proljeću začinjena je mirisom jagoda koji se širi iz karlovačkih slastičarnica i restorana. Pratite taj mirisni trag. Pozivamo vas da postanete gastro-špijun karlovačke slastičarske scene. Javite nam što ste otkrili. Mi znamo… i jako je fino!

Skip to content