Kupa i Korana dvije su rijeke koje protječu kroz centar grada i dio su svakodnevnog rituala šetanja i odmora Karlovčana. I vama, kao turističkim posjetiteljima grada, želimo da se osjećate karlovački, da šetate i uživate zajedno s nama. Osim laganih šetnji po karlovačkim parkovima i uz obale rijeka u centru grada, nudimo vam i šetačke i planinarske staze kao i obilaznice za vas koji volite duže šetnje.

Šetnica uz Kupu dio je planinarske obilaznice „4 rijeke karlovačke koju je trasiralo Hrvatsko planinarsko društvo „Martinščak“ koje i brine o njoj. Cijela obilaznica spaja sve četiri karlovačke rijeke, dugačka je oko 30 km i može prijeći za 12 sati laganog hoda. Šetnica uz Kupu dugačka je oko 10 km i prijeđe se za dva sata laganog hoda.

Staza počinje na obali Kupe uz most grada Allesandrie, po lijevoj obali Kupe. S vrha dubovačkog brijega cijelim putem vas prati sjena starog grada Dubovca u čijem podnožju teče njegova kraljica – rijeka Kupa. Kupa je predivna u sva godišnja doba, a primijetit ćete da joj se boja mijenja u ovisnosti o godišnjem dobu i nebeskom odsjaju. Zimi je tamno zelena, dok se ljeti u njoj vole ogledati oblaci što putuju nebom.

Hodajući obalom Kupe proći ćete ispod najduljeg vijadukta u Hrvatskoj, a stazom dolazite do sljedećeg mosta u naselju Hrnetići i nastavljate dalje, ne odvajajući se od Kupe, do sljedećeg mosta. Dio staze prolazi kroz tradicijska naselja ovog kraja te nastavlja uz Kupu sve do mosta koji vodi prema malom pitoresknom naselju Priselci.

Prelaskom mosta preko Kupe, ostavljate rijeku Kupu i dolazite do rijeke Dobre i mosta preko nje. Između dva mosta, nalazi se i ušće Dobre u Kupu do kojeg se možete i prošetati, odvojivši se od zacrtane rute šetnice. Makadamom dolazite do pitome šume bukve i graba, i tu nastavljate u pravcu Planinarskog doma Ivanova hiža u Priselcima. Tu je vaš cilj, uspjeli ste. Nakon odmora, vrijeme je i za povratak.

Ugodna je to šetnja za sve uzraste, a s obzirom da nije osobito zahtjevna, dobra je i za one koji nemaju previše kondicije. Odmor pred Ivanovom hižom odvest će vaše misli u doba majstora graditelja tradicijskih drvenih kuća i odagnati misli sa svakodnevne poslovne užurbanosti. Stazu možete većim dijelom prijeći i biciklom, za vas koji preferirate biciklističke ture.

Staza je markirana planinarskim oznakama i dodatno označena tablama s oznakama smjerova. Uvijek pazimo da nam se ne izgubite. Jedino što možete putem izgubiti je višak stresa. Zato vas i vodimo na ovaj put.

Skip to content