Vrbanićev perivoj

Grad kojeg krasi atribut ”grada parkova”, ponosi se Vrbanićevim perivojem koji je otvoren za javnost 1896. godine, a u svom je pejsažno – oblikovnom smislu vjerojatno najvrijednije ostvarenje.

Inicijativu za uređenje ovog parka, osmišljenog da predstavlja mali botanički vrt na otvorenom, daje “Društvo za proljepšavanje grada”, a prihvaća ju tadašnji gradonačelnik i poznati karlovački ljekarnik Josip Vrbanić.
Park se nalazi na jugoistočnom dijelu grada, između rijeke Korane i karlovačke ”Zvijezde”, a dio je poznatog rekreacijskog dijela koji se nalazi na lijevoj obali Korane. Vrbanić svojim zalaganjem, uređuje nasad drveća i ukrasnog bilja čije sadnice nabavlja iz Nadbiskupskog vrta, Vranyczanyjevog rasadnika na Dubovcu, te Trsta i Beča.

Perivoj je podijeljen na tri dijela, engleski dio parka, centralni dio uređen u francuskom stilu, te treći dio kojeg sačinjavaju crnogorična smreka i jela.

U perivoj su stavljeni mnogi kipovi od terakote, koji su tu svoje mjesto imali sve do Prvog svijetskog rata. Jedno vrijeme su se na otvorenom priređivale izložbe skulptura, uredio se mali zoološki vrt, a Perivojem šeću pauni.

Danas je perivoj omiljeno mjesto okupljanja brojnih Karlovčana ali i posjetitelja grada koji rado uživaju u hladovini stoljetnih stabala.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.