Četiri rijeke

Karlovac je grad na četiri rijeke. Logičkim slijedom, Karlovac je i grad mostova. Daljnjom analizom dobit ćete zaključak da je Karlovac i grad čamaca. I magle, ribiča, riba, žaba i pokojeg komarca. Sve u gradu nam je vezano za rijeke, slatkovodni akvarij Aquatika, romantične šetnje obalom i pitka voda. Po rijekama nazivamo sve što možemo, vrtiće, sportske klubove, restorane i vlastitu djecu.

Iz nama nepoznatih razloga, majka priroda je odlučila baš ovdje postaviti sav višak rijeka koje su joj preostale. Iz nama poznatih razloga, netko mudar se sjetio staviti grad baš na te četiri rijeke. I evo nas tu, u vodenom zagrljaju naše četiri ljepotice. Koliko puta smo do sada rekli četiri? Četiri.

Svaki Karlovčanin ima svoju rijeku miljenicu. I svaka rijeka ima svoju posebnu nijansu boje. I svaki posjetitelj grada zaljubit će se u jednu od njih. Ili u sve? Četiri.

Znate li da se u Karlovcu možete okupati u sve četiri rijeke u jednom danu? Ako ste u žurbi i nemate cijeli dan, možemo vam pokazati kako i gdje se, u samo dva skoka u vodu, okupati u sve četiri. Dva u četiri.

KUPA

Rijeka Kupa je najduža, izvire u srcu Nacionalnog parka Risnjak i u nju utječu preostale tri karlovačke rijeke. Katkad vrlo prevrtljiva, većinom mirna i tiha, postaje opasna kad se naljuti. Pa nam opere ulice i zaposli nas na gradnji nasipa. Misterija je jedino zašto rijeka koja izvire samo 30 kilometara od Jadranskog mora teče u sasvim suprotnom smjeru kao niti jedna druga rijeka na svijetu?

KORANA

Rijeka Korana je posebna po tome jer vas ne možemo odvesti na njezin izvor. Ona nema izvor. Nastaje kao nastavak Plitvičkih jezera, teče kanjon tvoreći mnoštvo slapova i smiruje se dolaskom u Karlovac. Kao i Kupa, teče kroz gotovo sam centar grada. Zbog neobične kombinacije otopljenih minerala voda joj je ljekovita pa je u povijesti imala izgrađeno lječilište. Najpopularnija je rijeka za kupanje i uživanje, s uređenim Foginovim kupalištem.

MREŽNICA

Rijeka Mrežnica ima dva izvora, za razliku od Korane koja nema nijedan. Čudne su te karlovačke rijeke. Mrežnica je poznata po svojim sedrenim barijerama i slapovima. Pomnim brojanjem utvrdili smo da ih ima točno bezbroj. Najbolji način da je upoznate je spuštanjem u kajaku.

DOBRA

Rijeka Dobra ima izvor, i još dva dodatna. I nekoliko različitih imena u gornjem toku. U Ogulinu se pretvara u ponornicu u Đulinom ponoru. Pa opet izvire, juri kanjonom, obrušava se preko hidrocentrala, puni akumulacijska jezera, vrti stare mlinove i na kraju polako utječe u Kupu.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.