Vodimo vas kroz okolicu Karlovca, vjekovima nastanjenu, plodnu i bogatu kulturnim i prirodnim ljepotama. Bilo da redovito pješačite ili tek ponekad šećete, ovaj će vas pohod vratiti prirodi i učiniti puno za vaš duh i tijelo.

Obilaznica “4 RIJEKE KARLOVAČKE”, osmišljena i obilježena od strane članova HPD “Martinščak”, dobra je prilika za tjelesnu aktivnost korisnu zdravlju, kao i za upoznavanje okolice Karlovca. Ova obilaznica na svome putu susreće sve četiri karlovačke rijeke – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu, i na taj način najbolje predstavlja prepoznatljiv znamen grada Karlovca.

Planinarska obilaznica 4 rijeke

Staza počinje u Donjem Pokupju, uz obale Kupe, prolazi dolinama rijeka Dobre i Mrežnice a završava na Korani kod Cerovca Vukmanićkog. Putnik namjernik se susreće s prostorom visoko vrijedne kulturno-povijesne baštine, gdje još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća osobitih za naš kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. To je i tzv. “zeleni prsten” Karlovca, kojim prevladavaju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina.

Obilaznica je duga oko 30 kilometara, a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Može se prelaziti i djelomično, ovisno o tjelesnoj spremi i želji obilaznika. Stazu možete prijeći i biciklom, pogotovo za suhog vremena, gurajući ga mjestimično i po potrebi uza sebe kroz šume Goisko, Kozjača i Vinica. Prednost ovakvog obilaska je u tome što se vrijeme skraćujeoko 3 puta, a niste ovisni o drugim prometnim sredstvima.

KARTA planinarske obilaznice "4 rijeke karlovačke"

Kartu planinarske obilaznice preuzmite OVDJE.

Kontrolne točke:

1. KT: KUPA – Donje Pokupje – DONJE POKUPJE (Most na Kupi) 
PLANINARSKI DOM “IVANOVA HIŽA” U PRISELCIMA 1,30 h

2. KT: PRISELCI – PLANINARSKI DOM “IVANOVA HIŽA” (Zaselak Smukavići) –
ZADOBARJE 1,10 h

3. KT: DOBRA – Zadobarje 13 – ZADOBARJE – SKUPICA 2,35 h

4. KT: SKUPICA – SKUPICA – MREŽNIČKI MOST 1,30 h

5. KT: MREŽNICA – Mrzlo Polje – MREŽNIČKI MOST – VINICA 1,30 h

6. KT: VINICA – VINICA – MARTINŠČAK 2,00 h

7. KT: MARTINŠČAK – MARTINŠČAK – CEROVAC (KORANA) 1,05 h

8. KT: KORANA – Cerovac Vukmanićki

VODIČ možete preuzeti OVDJE!

Skip to content