Obiteljski odmor u Karlovcu

Gdje je taj grad na četiri rijeke? Zar ih doista ima četiri? Možemo li se okupati u svima četirima? Ili se voziti čamcem? Koliko u rijekama ima vrsta riba? Spavaju li ribe? A što ako u starome gradu još uvijek živi neki zmaj? Kako je nastala škola? Kako izgleda ušće rijeke? Ima li negdje neki muzej o Domovinskom ratu? Zašto Karlovac ima Zvijezdu? Želim ploviti na lađi! Tataaa, znaš li ti veslati? Mamaaa, kad idemo u taj Karlovac? Mogli bismo povesti i brata!

Otvorite li sličnu raspravu sa svojom djecom o putovanju u Karlovac, dozvolite im da sami istraže mogućnosti. Planiranje obiteljskog odmora za vikend bit će najveseliji događaj tjedna i motivacija za uspješno završavanje svakodnevnih obaveza.

I bez obzira čine li vašu obitelj djeca, vaši roditelji, vi sami, ili imate samo psa, obiteljski odmor u Karlovcu idealan je bijeg od užurbanog tjednog stresa. Ako volite vodu, ovdje ćete se osjećati poput ribe u vodi. Ako volite zeleno, upoznat ćemo vas sa svim nijansama zelene. U slučaju da ste ljubitelj povijesti… A što da vam kažemo nego – dobro nam došli!

Karlovac

Zavirite u bogatu povijest grada

A sada zamislite jedan dan u Karlovcu! Početna točka za upoznavanje grada je prostorno i povijesno najudaljenija od centra. To je Stari grad Dubovac s kojega se pruža pogled na cijeli grad. To je pogled koji ostavlja bez riječi i zauvijek ostaje u sjećanju. Sljedeća povijesna dimenzija odvest će vas u Gradski muzej Karlovac i staru gradsku jezgru Zvijezdu koja će vam biti zvijezda vodilja za sljedeću avanturu. U sjeni zvonika crkve pronaći ćete ulaz u Franjevački muzej u kojemu se čuva najveće blago Karlovca. Provjerite!

Zadnja pouka iz povijesti vratit će vas u najnoviju povijest u Muzeju Domovinskog rata na Turnju. Zanimljiv interaktivan muzej zainteresirat će mlađu populaciju svojom modernom komunikacijom s posjetiteljima, a stariju podsjetiti na vrijeme kada smo gradili budućnost. Dozvoljeno vam je osjetiti i tugu… Rijetko imamo priliku i vremena za taj luksuz.

Opustite se, odmorite se… Ili krenite u avanturu!

Umorni od teške povijesti ispružite noge na terasi jednoga od brojnih karlovačkih kafića. Gdje god da sjednete, bit ćete okruženi hladovinom krošanja s pogledom u zeleno. Možda poželite valjati se u travi, sjesti na mekani zeleni tepih karlovačkih šančeva i vratiti se u djetinjstvo. Ako ste došli s djecom, pokažite im kako se to radi! Vratite se u doba kad je sve bilo jednostavno i bezbrižno. Ako vam to nije dovoljno izazovno, odvest ćemo vas do Adrenalinskog parka, pa da vas vidimo!

Ako vam se i dalje u glavi vrti pitanje s početka ove priče, spavaju li ribe, vrijeme je za posjet Aquatici, slatkovodnom akvariju Karlovac. Tu ćete dobiti odgovor na sva pitanja o ribama i podvodnom svijetu karlovačkih rijeka, a zavirit ćete i ispod površine u neobičan vodeni svijet.

Nakon puno pitanja i odgovora, vrijeme je za ručak. Birajte ono što volite i isprobajte tradicionalne okuse lokalnih specijaliteta: gljive iz okolnih šuma, riječne ribe, pivski kruh, jer ipak je ovo grad u kojem teče i peta rijeka – rijeka piva, ili jednostavno prepustite lokalnom masterchefu da vam servira ručak iznenađenja. Znaju oni dobro što vi volite.

U trenu možete cijeli plan puta okrenuti i privučeni ljepotom rijeka pokazati ostalim članovima obitelji kako ipak znate veslati. Zaveslajte u Karlovcu! Prebrojite sve te ribe između riječnih trava i provjerite svoje znanje o vrstama koje ste naučili u Aquatici. Ili jednostavno pustite da vas rijeka nosi. Krenite na plovidbu Kupom povijesnom Žitnom lađom, na spust kajakom po Korani ili safari rafting od ušća do ušća. I okupajte se u jednome danu u sve četiri karlovačke rijeke!

Na kraju dana shvatit ćete da je jedan dan premalo jer niste još obišli okolicu biciklima, spustili se kajakom preko bistrih slapova Mrežnice, a niste vidjeli niti zalazak Sunca s terase restorana na Kupi niti izlazak sunca na drvenom mostu na Korani.

Isplanirajte vikend pun mogućnosti

Cjelodnevno istraživanje Karlovca otvorit će nova pitanja i potaknuti želju za odgonetanjem. Gdje je najstarija glazbena škola u Hrvatskoj? Koje je najstarije drvo u parkovima? Gdje žive vjeverice i sove u gradu? Zašto Karlovac najljepše miriši u lipnju? Zašto se gradsko kazalište zove Zorin dom i je li neka Zora ovdje živjela? Kamo idu Karlovčani na svom posljednjem putovanju? Zašto je Karlovac podario najveći broj svjetskih istraživača i tko su oni? Kako se može skočiti sa skakaonice na Foginovom kupalištu? Kako žive Karlovčani? Gdje je Nikola Tesla išao u školu i otkud mu inspiracija za njegove izume?

Jedan dan u Karlovcu? Hmm… Isplanirajte vikend! Bolje zvuči! Vikend u Karlovcu sastoji se od varijacija na temu po vlastitom odabiru: vikend na Dubovcu, vikend na Korani, hodočasnički vikend, gastro-vikend, aktivni vikend, zeleni vikend, vikend na vikendici. Možete kombinirati teme i boje, okuse i aktivnosti, bezbroj kombinacija za kvalitetan bijeg od rutine. Ili se priključiti Karlovčanima u njihovoj rutini i provjeriti zašto Karlovčani vole svoje vikende. Unajmite lokalnog vodiča ili lutajte sami. Odaberite točke na karti grada i spojite ih u konturu vikenda u Karlovcu. Bit će to zanimljiv crtež.

Skip to content