Obitelj Vranyczany-Dobrinović

Članovi obitelji Vranyczany-Dobrinović akteri su najuzbudljivijih događaja hrvatske povijesti od 15. stoljeća do današnjih dana. Koliki su značaj i utjecaj imali, najbolje ćete shvatiti pogledom na najveću palaču na Zrinskom trgu, karlovačkom Korzu, kao i na obiteljsku grobnicu Vranyczanyjevih na katoličkom groblju na Dubovcu. Svaki je karlovački trgovac i obrtnik nastojao da mu pročelje vlastite kuće bude legitimacija društvenog položaja i imovnog stanja, a zadnje počivalište u mauzoleju kao trajnom spomeniku jednog života. 

I današnje doba obilježeno je njihovim utjecajem pa je tako i prvi hrvatski ministar turizma bio Janko Vranyczany-Dobrinović. Djelići hrvatske i karlovačke povijesti sastavljeni su od mozaika njihovih imena. Ambroz st. Vranyczany jedan je od utemeljitelja Matice ilirske (danas Matice hrvatske), Ambroz ml. bio je načelnik financija u vladi bana Jelačića i otvorio je prvu plesnu školu u Zagrebu, Nikola je bio poznati dobrotvor i osnivač prve pivovare u Karlovcu, Emanuel je ostao zapamćen kao gospodarstvenik i veleposlanik, a Ljudevit prvi hrvatski fotoamater i utemeljitelj Društva umjetnika u Zagrebu.

Žene u obitelji nimalo nisu zaostajale od muških pripadnika obitelji. Francisca je nakon smrti supruga preuzela posao brodovlasnika riječnih brodova u Sisku, Ambrozova supruga Wanda Marija Magdalena Ida (Dedee), prva je Hrvatica s diplomom Montessori-pedagoga, a Ada je bila inspiracija mnogim hrvatskim slikarima zbog svoje ljepote i profinjenosti. Žene su to ispred svog vremena koje su često bile pokretačice društvenih promjena.  

Skip to content