Tema devetnaeste Noći muzeja je – MUZEJI I NOVA PUBLIKA, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

 

MUZEJI GRADA KARLOVCA

Nova publika i stara publika u novoj ulozi!

Zanimljiv odgovor na temu „nove publike“ nudi galerija „Vjekoslav Karas“ koja u ovoj noći muzeja ugošćava izložbu „50 godina Zimske likovne kolonije“. Tijekom nekoliko sati posjetitelji će imati priliku interpretirati i komentirati umjetnička djela izložena na izložbi te postati glavni akteri filma „Glasovi zajednice“. Film će nakon montiranja biti dostupan na našem YouTube kanalu i Facebook stranici.

Najstariji karlovački spomenik, Stari grad Dubovac je ujedno i „najmlađa“ ustrojbena jedinica Muzeja grada Karlovca koja ove godine bilježi značajan porast posjetitelja. Noć muzeja je svojevrsni sažetak programskih aktivnosti cijele godine kada je ustaljenoj „muzejskoj“ publici pribrojili i kazališnu, glazbenu, filmsku…novost je pojačana spremnost Muzeja da prepozna raznolikost glasova iz zajednice: izložba će i podsjetiti na minule dane kada se na Dubovcu održavao motokros, predstava u suradnji s gradskim kazalištem na staru vlastelu koja je posjedovala Dubovac, novo digitalizirani filmovi iz fundusa Muzeja na činjenicu da se Dubovac vrlo rano javlja kao motiv novih medija…kakvog će okusa biti Noć muzeja? To neka bude iznenađenje.

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj ove godine navršava 5 godina javnog djelovanja, a Noć muzeja svjedoči koliko je uz multimedijski postav još uvijek važna…izgovorena riječ i okupljanje zajednice. Nigdje kao na Turnju nije toliko jak osjećaj da posjetitelji uistinu čine zajednicu, da je Noć muzeja u svome duhu pridružena državnim praznicima koji se ovdje uobičajeno obilježavaju. Stručna vodstva i komunikacija s djelatnicima vrlo su traženi. Sjećanja na Domovinski rat teku kroz međugeneracijski dijalog.

Napomena: Gradski muzej Karlovac trenutačno je zatvoren za posjetitelje radi izvođenja obnove na zgradi muzeja.

Pratite Muzeje grada Karlovca:

Instagram
Facebook
Web stranica
Youtube

Galerija „Vjekoslav Karas"

18.00 – 01.00 Izložba „50 godina Zimske likovne kolonije“, radovi koje su kroz pola stoljeća fundusu Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nadzor ostavili autori kao što su Ivan Lacković Croata, Ivan Rabuzin, Petar Grgec i mnogi drugi.

21.00 – 23.00 Snimanje flima „Glasovi zajednice“, interpretacija i komentari publike na umjetnička djela izložena na izložbi „50 godina Zimske likovne kolonije“

Stari grad Dubovac

18.00 – 01.00 Slobodan ulaz u Branič kulu, tavanski prostor i izložbe „Upoznajmo Frankopane“ i „100. godina motociklizma i motociklističkog sporta u Karlovačkoj županiji“

Program:

17.00 – Obiteljska kazališna predstava “Potraga za Frankopanskim blagom”, izvode glumci Gradskog kazališta Zorin dom; dvorana na 2. katu. 

Predstava je vezana uz postavljenu izložbu  „Upoznajmo Frankopane“ koju zajednički predstavljaju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a ujedinjuje kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu županije vezanu uz povijesnu ostavštinu velikaške obitelji Frankopan.

18.00 – Vodstvo izložbom “100 godina motociklizma i motociklističkog sporta u Karlovačkoj županiji” u organizaciji Motociklističkog saveza Karlovačke županije; dvorana na 1. katu 

19.00 – „Priče s tavana“, razgledavanje tavanskog prostora i projekcija dva kratkometražna dokumentarna filma iz 1960-ih sa snimkama Starog grada Dubovca i okolice * filmovi će se projicirati do zatvaranja na tavanskom prostoru Starog grada

Premijera digitaliziranog kratkog dokumentarnog filma iz fundusa Muzeja grada Karlovca, Dubovac 1960-tih. Nakon nekoliko desetljeća posjetitelji će po prvi puta moći razgledati tavanski prostor Starog grada uz prigodni sadržaj. 

20.00 – Stručno vodstvo stalnim postavom Branič kule

21.00 – Vodstvo izložbom “100 godina motociklizma i motociklističkog sporta u Karlovačkoj županiji” u organizaciji Motociklističkog saveza Karlovačke županije; dvorana na 1. katu

22.00 – Stručno vodstvo stalnim postavom Branič kule

Za posjetitelje je organiziran i prigodan foto kutak a svi navedeni sadržaji su bez naplate.  

U atriju Starog grada prigodna ponuda fritula i toplih napitaka u organizaciji jedne od natjecateljica nedavno završenog popularnog Masterchefa, Antonie Mikac.

Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj

18.00 – 01.00 Stalna izložba Karlovac 1991. – 1995., unutarnji i vanjski postav, izložba „129. Brigada HV-a Karlovac“

20.00 Stručno vodstvo po izložbama

22.00 Stručno vodstvo po izložbama

OSTALE LOKACIJE:

AQUATIKA - SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Program:

– 17-23 sata – besplatan ulaz u akvarij, uz pogled „iza kulisa“

– 17-23 sata – izložba fotografija „Životi oblikovani vodom“ udruga The Nature Conservancy za inicijativu „Zajedno za rijeke“

– 17-23 sata – suvenirnica Aquatika outlet

– 17 -23 sata – Zelena knjižnica – čitanje priče „Cmoljac zna!“ autorice Željke Vrbančić i kreativne aktivnosti „Knjiški crvi i cmoljci“ i „Ribica na kamenčiću“  u organizaciji Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac

Na raspolaganju nudimo i naše virtualne sadržaje:

1) virtualna šetnja kroz jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj 

2) video “Pogled iza scene akvarija” 

3) audio vodič kroz slatkovodni svijet

Nikola Tesla Experience Center

Besplatan ulaz povodom Noći muzeja je od 18 sati do 22 sata (posljednji ulaz za posjetitelje je u 21.30 sati)

Posebno na Noć muzeja, novost u suvenirnici:

  • popust od 10% na slikovnicu “Dječak koji je pokušao donijeti sunce”
  • popust od 10% na Experience planer uz pomoć kojeg ćete lakše planirati i organizirati svoje privatne i poslovne obaveze.

Više informacija posjetitelji mogu dobiti putem maila [email protected] ili na 047/674 746.

Kino Edison

U petak 26. siječnja u Maloj dvorani možete pogledati pet kratkih dokumentarnih filmova snimljenih tijekom projekta revitalizacije Kina. Upoznajte karlovačko kulturno-povijesno naslijeđe i uživajte u ljepotama krajolika. 

20:00    Rijeke Grada Karlovca

20:30    Povijest Kina Edison

21:00    Nikola Tesla kao karlovački učenik

21:30    Stari grad Dubovac

22:00    Zlatno doba Karlovca – poznati Karlovčani iz druge polovice 19. stoljeća

Besplatne ulaznice za odabrani film potrebno je preuzeti na blagajni Kina Edison prije projekcije.

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"

Noć muzeja ’24 u Zelenoj knjižnici
petak, 26. 1. od 17 do 23 sata – Čitanje priče “Cmoljac zna!” autorice Željke Vrbančić i kreativne aktivnosti „Knjiški crvi i cmoljci“ i „Ribica na kamenčiću“ (Zelena knjižnica, Aquatika)

Knjiški crvi i cmoljci
U knjižnici žive neke jako, jako stare knjige, stare i po nekoliko stotina godina! Što se u nekima od njih krije, otkrit ćemo vam putem male bojanke. Ispričat ćemo vam i priču o knjiškom cmoljcu autorice Željke Vrbančić, a onda se zajedno baciti u potragu za crvima i cmoljcima koji navodno žive u knjigama!

Ribica na kamenčiću
Nakon razgledavanja akvarija, različitih ribica i životinjica koje njima plivaju, moći ćete pomoću akrilnih markera na kamenčićima skupljenima pokraj karlovačkih rijeka nacrtati najljepšu ribicu koju ste vidjeli ili najneobičniju ili najšareniju, i tako napraviti svoj vlastiti akvarijski suvenir.

Paviljon Katzler

Ne znamo zašto, ali Karlovčani imaju problem s kvakom. U čemu je kvaka?

Kvaka je u tome što je to naprava koja služi za manualno otvaranje vrata i treba je pritisnuti kako bi se otvorila vrata za ulazak u mali kabinet čuda i portal u prošlost grada Karlovca – Paviljon Katzler.

Srednja i starija generacija Karlovčana znaju u čemu je kvaka. Mlađe generacije tek sada uče kako se može ući u mali Paviljon. Pomalo se čude jer Paviljon nema vrata na senzor, a i ne postoji drive-in za ulazak. Postoji kvaka!

Zato ćemo u Noći muzeja održavati kratke individualne tečajeve o upotrebi kvake, a u izlozima Paviljona Katzler moći će se pogledati izložba o – kvakama!

U noći muzeja sudjelujemo od 18:00 do 22:00 sata.

KUD "Stative" Karlovac

[email protected]

Područna škola Donje Stative, Donje Stative

Posjetite nas u vremenu od 18 do 23 sata.

Pripremili smo:

  • izložba kipaca (svetih sličica) i starih vjenčanih fotografija

Stalni postav etno zbirke

Vatrogasna povijesna zbirka

od 17:00 do 01:00 – Stalni postav vatrogasne povijesne zbirke

u 18:00 Art & Fun „The hero“ – slikarska radionica u organizaciji DVD-a Karlovac

Radionica je besplatna uz obaveznu prijavu:

Zrinka Milovac – 098/945-0798 ili Nikolina Kiseljak – 091/479-3037

Etno kuća Vučjak

Kao i svake godine posjetitelje očekuje stalni postav zavičajne zbirke smještene u Etno kući na Vučjaku, a uvijek ima i noviteta pa će se moći vidjeti i predmeti restaurirani tijekom prošle godine.

18:00: Otvaranje Etno kuće i prostora KUD-a “Sv. Ana – Vučjak”

18:15: Vođeni obilazak Etno kuće

19:15: Izrada tijesta za poderane gaće, pečenje i degustacija

19:45: Izrada domaće štrudle od jabuka (kasnije i degustacija)

20:15, 21:15, 22:15 i 23:15: Vođeni obilazak Etno kuće

Cijelo vrijeme trajanja Noći muzeja, tj. od 18 do 00 sati samostalno se može obići Etno kuća i prostor KUD-a gdje svakog posjetitelja čekaju slatke i slane domaće poslastice te topli čaj i vino.

 

Državni arhiv u Karlovcu

18:00 – 23:00 „VINO NA GRANICI / VINO NA MEJI“

Izložba je zajednički projekt šest arhiva: Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva u Zagrebu, Pokrajinskog arhiva Maribor, Zgodovinskog arhiva Celje i Zgodovinskog arhiva na Ptuju. Vino kao kulturološki fenomen povezuje ljude, a ovim projektom arhivi povezuju područja svoje teritorijalne nadležnosti promatrajući ih kao jednu zamišljenu vinsku regiju.

18:00 – 23:00 „TRAGOM UMJETNIKA KROZ GRADIVO DRŽAVNOG ARHIVA U KARLOVCU“

Izložba je posvećena našim karlovačkim književnicima, slikarima, glazbenicima i kazališnim umjetnicima čije je stvaralaštvo preraslo granice lokalnog značaja i postalo važna sastavnica hrvatske kulturne baštine: Dragojli Jarnević, Slavku i Stjepanu Mihaliću, Ivanu Goranu Kovačiću, Josipu Vaništu, Georgiju Paru…

18:00 – 23:00 PRODAJA TISKANIH IZDANJA DRŽAVNOG ARHIVA U KARLOVCU

U sklopu Noći muzeja, naši će posjetitelji imati priliku i kupiti tiskana izdanja Državnog arhiva u Karlovcu po pristupačnim cijenama.

Skip to content