Nikola Tesla

Nikola Tesla je najpoznatiji učenik Gimnazije i Karlovca, a diploma karlovačke Velike kraljevske realke je ujedno i jedina diploma koju je stekao jer zbog zdravstvenih i obiteljskih razloga svoje studije nije dovršio i diplomirao. Rođen je u Smiljanu 1856., a preminuo u New Yorku 1943. godine.

”Moje školovanje nastavilo se na Visokoj realnoj gimnaziji u Karlovcu. Veoma sam se zainteresirao za elektricitet, potaknut utjecajem svojeg profesora fizike koji je bio genijalan čovjek, a često je demonstrirao osnovne zakone aparaturama koje je sam konstruirao. Sjećam se jedne sprave u obliku staklenog balona, obavijenog staniolom, koji se brzo okretao kad bi bio spojen s električnom strujom. Ne mogu vam izraziti ni približno objasniti svoje uzbuđenje dok sam prisustvovao njegovim pokusima s ovim tajanstvenim fenomenom. Svaki dojam proizveo je tisuće odjeka u mom mozgu. ” (Nikola Tesla)

Iako je u Karlovcu proveo tek tri godine svog života, one su bitno utjecale na njegovu inspiraciju i životne odluke. Današnji učenici karlovačkih škola vole se opravdavati pričom kako je Tesla imao jedva prolaznu ocjenu iz fizike pa je ipak postao svjetski poznati znanstvenik. Na njihovo razočarenje, ta priča nije točna.

Nismo sigurni niti da li su ostale priče povijesne činjenice, ali volimo ih prepričavati. Jednom je zaronio ispod pontonskog mosta i kada nije mogao izroniti, a ponestajalo mu je zraka, sjetio se da mora biti zraka između vode i dasaka mosta pa se tako spasio. Drugi put nabujala rijeka gotovo ga je odnijela preko brane, a spasio se tako što se sjetio dijagrama hidrauličnog tlaka (tlak tekućine u pokretu srazmjeran je prostoru na koji djeluje) i okrenuo se na stranu te uspio doplivati do obale. Znanje fizike katkad spašava život.

Vjekoslav Karas
Skip to content