Nikola Tesla

Nikola Tesla je najpoznatiji učenik Gimnazije i Karlovca, a diploma karlovačke Velike kraljevske realke je ujedno i jedina diploma koju je stekao jer zbog zdravstvenih i obiteljskih razloga svoje studije nije dovršio i diplomirao. Rođen je u Smiljanu 1856., a preminuo u New Yorku 1943. godine.

”Moje školovanje nastavilo se na Visokoj realnoj gimnaziji u Karlovcu. Veoma sam se zainteresirao za elektricitet, potaknut utjecajem svojeg profesora fizike koji je bio genijalan čovjek, a često je demonstrirao osnovne zakone aparaturama koje je sam konstruirao. Sjećam se jedne sprave u obliku staklenog balona, obavijenog staniolom, koji se brzo okretao kad bi bio spojen s električnom strujom. Ne mogu vam izraziti ni približno objasniti svoje uzbuđenje dok sam prisustvovao njegovim pokusima s ovim tajanstvenim fenomenom. Svaki dojam proizveo je tisuće odjeka u mom mozgu. ” (Nikola Tesla)

Iako je u Karlovcu proveo tek tri godine svog života, one su bitno utjecale na njegovu inspiraciju i životne odluke. Današnji učenici karlovačkih škola vole se opravdavati pričom kako je Tesla imao jedva prolaznu ocjenu iz fizike pa je ipak postao svjetski poznati znanstvenik. Na njihovo razočarenje, ta priča nije točna.

Nismo sigurni niti da li su ostale priče povijesne činjenice, ali volimo ih prepričavati. Jednom je zaronio ispod pontonskog mosta i kada nije mogao izroniti, a ponestajalo mu je zraka, sjetio se da mora biti zraka između vode i dasaka mosta pa se tako spasio. Drugi put nabujala rijeka gotovo ga je odnijela preko brane, a spasio se tako što se sjetio dijagrama hidrauličnog tlaka (tlak tekućine u pokretu srazmjeran je prostoru na koji djeluje) i okrenuo se na stranu te uspio doplivati do obale. Znanje fizike katkad spašava život.

Posjetite Tesla HotSpot pred Gimnazijom Karlovac!

Karlovac je grad koji je od 2016. godine prva Tesla HotSpot točka na svijetu i to ispred Gimnazije Karlovac, što je i polazišna točka nove karlovačke te destinacijske turističke priče. Ovo je početna točka međunarodne HotSpot rute putem koje će Tesla povezati svijet HotSpotovima u zemljama u kojima je boravio.

TESLA HOT SPOT 2016: 

HotSpot krug na početku putića za Gimnaziju Karlovac služi za zauzimanje pozicije kako bismo dobili fotografski kadar ( selfie ili grupno) s pozadinom Gimnazije Karlovac. Označeni krug predstavlja TESLA HOTSPOT, i omogućava fotografiranje istog kadra koji je predstavljena na info ploči kraj točke. 

A da je Karlovac grad inspiracije mnogima, pa i Tesli, govori upravo ovo mjesto na kojem ćete učiniti sljedeće:

1. Povežete se sa stranicom www.e-tesla.org putem QR koda na Tesla info ploči

2. Pročitate sve o Tesli i Gimnaziji Karlovac a pripremite se i za daljnje istraživanje putem sadržaja na stranici

3. Stanete na točku, Gimnazija Karlovac vam je pozadina i klikom pošaljete u svijet svoju virtualnu razglednicu s mjesta na kojem je i Tesla stajao.

4. Potrudite se da Teslina pozitivna energija ode što dalje pa su Facebook, Instagram, Twitter dobrodošli.

To vam je za sreću! Ne bacajte novčiće, fotkajte se! Teslina energija mijenja svijet!

Vjekoslav Karas
Skip to content