Muzej karlovačkog vatrogastva

Korijeni vatrogastva sežu još u Rimsko doba, a na našem području imaju vrlo dugu tradiciju. Požari su bili dio svakodnevice grada i vječni neprijatelj koji rijetko spava. Snažan razvoj protupožarne zaštite zabilježen je u 19. stoljeću kada dolazi i do značajnijeg gospodarskog razvoja. Takvu vrstu razvoja pratila je pojava požara te je bilo potrebno organizirano brinuti o sigurnosti. Zbog toga se osnivaju brojna vatrogasna društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac osnovano je 5. svibnja 1871. godine. Na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika dr. Ivana Šimunića. Ovaj događaj bio je početak razvoja vatrogastva na području Karlovačke županije.

.

Vatrogasci s područja Karlovačke županije uredili su ovaj izložbeni prostor u spomen na dugu tradiciju i zahvalnost svim nosiocima razvoja vatrogastva na karlovačkom području. U Muzeju se nalazi preko tisuću eksponata iz razdoblja 19. i 20. stoljeća.

Karlovački vatrogasci pozivaju vas da pogledate ovu vrijednu zbirku! Želite li doznati više o povijesti vatrogastva, o društvenom životu Karlovca s kraja 19. i početka 20 stoljeća,  ili priču o životu obožavane kume barjaka Otilije, tada svakako ne propustite posjetiti ovaj Muzej! 

Adresa: Gažanski trg 11, Karlovac
Otvorenu uz najavu: +385 (0)47 611 673

Muzej karlovačkog vatrogastva
Muzej karlovačkog vatrogastva
Muzej karlovačkog vatrogastva
Muzej karlovačkog vatrogastva
Skip to content