Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Zbirka naoružanja iz Domovinskog rata na Turnju muzejski je prostor na otvorenom, pod nebom koje pamti sve ratove na ovom području. A bilo ih je previše. Povijest Turnja vezana je uz nastanak karlovačke utvrde i podiže se kao predstraža i zaštita mostova na Korani i Mrežnici kao prilazima gradu. Naziv dobiva od pojma „turan“, drvenih stražarskih kula izgrađenih uz obalu Korane. 

Turanj je tijekom povijesti bio neprestano vezan za vojna i ratna zbivanja. Kao prva vrata za ulazak u područje Karlovca s mostovima preko dviju rijeka, privlačio je pozvane i nepozvane goste. S ovim zadnjima smo katkad imali problema.

Turanj je bio i ostao simbol pobjede za Karlovčane. Tužne ratne sudbine isprepletene su osjećajem ponosa, a eksponati vojnih vozila i naoružanja ostaju podsjetnik za budućnost. Karlovac nitko nije osvojio silom, Karlovac se osvaja srcem. Kao što se i branio srcem. 

Domovinski rat, nadamo se zadnji, još će dugo ostati u sjećanju. Kao i uvijek u povijesti, Karlovčani su obranili grad. Turanj je 1991. godine opet postao glavno sjedište borbi. Kompleks povijesnih vojnih zgrada postaje strateška točka hrvatskih branitelja i jedna od njih dobiva popularni naziv Hotel California (priču doznajte uživo od samih aktera). U njoj se dovršava budući Muzej Domovinskog rata s eksponatima iz cjelokupne povijesti ratovanja ovog kraja. Ratna povijest je ovdje bogata, kao i iskustvo koje smo time dobili. Isto tako je bogata i zbirka eksponata vezanih za burnu povijest. Stara latinska izreka kaže kako je povijest učiteljica života. Karlovac i Turanj time postaju visoko rangirani na ljestvici znanja o ratnoj strategiji.

muzej domovinskog rata
muzej domovinskog rata
muzej domovinskog rata