Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj

U staroj austrijskoj vojarni, u Gradskoj četvrti Turanj, 4 km od centra Karlovca uz državnu prometnicu Karlovac – Plitvice Gradski muzej Karlovac uredio je Muzej Domovinskog rata. 
Od izgradnje drvene stražarske kule turna 1582. godine koja je s vojnom posadom krajišnika-graničara čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi od osmanlijskih osvajača Turanj je predstraža, posljednja crta obrane grada Karlovca.

U Domovinskom ratu 1991.-1995. Turanj je strateška važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada i presijecanja Hrvatske. Turanj je danas simbol pobjede, svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku.

„Hotel California“
U obnovljenoj zgradi koju su branitelji nazvali „Hotel California“ uređen je suvremeni muzejski prostor.

Projekt rekonstrukcije zgrade povjeren je arhitekticama V. Lendler Adamec i T. Basar iz projektnog biroa 2A iz Karlovca koje su uvažile genius loci, zahtjeve suvremene muzejske djelatnosti i načela suvremene arhitekture. Projektom je zgrada afirmirana kao izložbena tema, muzejski predmet. Staklena ovojnica nove arhitekture podcrtava značenje stare zgrade pretvarajući je u jezgru cijelog kompleksa.

Unutarnji prostor zgrade na tri etaže organiziran je za skladno funkcioniranje muzejskih sadržaja. U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba karlovačkim braniteljima Domovinskog rata, suvenirnica i kafić. Stalna izložba Karlovac 1991. – 1995. postavljena je na prvom katu, u potkrovlju je smještena višenamjenska dvorana, knjižnica sa čitaonicom, uredski prostori.

Izložba Karlovac 1991. – 1995.
Zgrada California namijenjena je prije svega prezentaciji stalne izložbe Karlovac 1991.-1995. posvećene životu u gradu Karlovcu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata. Autorica izložbene koncepcije je Ružica Stjepanović, a idejnog rješenja Nikolina Jelavić Mitrović. Osnovna ideja izložbe – prikaz života Karlovca i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu prezentirana je u šest tematskih cjelina.

Postav počinje kraćom uvodnom cjelinom Kako je počeo rat? koja suvremenim muzeološkim pristupom prikazuje političku i gospodarsku situaciju i raspad SFRJ, tema druge cjeline Virovitica-Karlovac-Karlobag su polazišta i ciljevi velikosrpske ideologije, te početak agresije na Hrvatsku kao način ostvarenja tih ciljeva.

Trećom tematskom cjelinom Postali su branitelji predstavljena je prva crta bojišnice, i tijek ratnih događanja na karlovačkom području. Cjelina Životom protiv rata je prikaz gospodarskih, društvenih i kulturnih prilika u gradu Karlovcu tijekom Domovinskog rata. Posljednja cjelina Pobjeda prikazuje vojno-redarstvenu operaciju Oluja s naglaskom na karlovačko područje. U vanjskom prostoru Muzeja kao integralni dio izložbe, prezentirana je šesta cjelina, borbena tehnika s naglaskom na borbena vozila iz domaćih radionica.

Stalni postav prezentiran je na suvremen i interaktivan način, 350 originalnih predmeta, više od tri sata multimedijalnih sadržaja, video prezentacija, animacija, filmova u kojima posjetitelji samostalno otkrivaju i istražuju. Za najmlađe posjetitelje posebno je zanimljiv edukativni kutić u kojem kroz pitalice, slagalice, kviz, mogu učiti o povijesti Domovinskog rata.

(Tekst preuzet sa www.gmk.hr)


MUZEJ DOMOVINSKOG RATA KARLOVAC – TURANJ

Stalni postav i povremene izložbe:
Utorak – petak: 8.00 – 18.00 sati
Subotom i nedjeljom: 10.00 – 18.00 sati

Ponedjeljkom i državnim praznicima: zatvoreno
Zadnji ulaz pola sata prije zatvaranja.

 

CIJENA ULAZNICA

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj
Odrasli: 60 kn / 7,96 €
Djeca, studenti, umirovljenici: 30 kn / 3,98 €
Obiteljska ulaznica: 120 kn* / 15,93 €
Grupe odraslih osoba: 40 kn** / 5,31 €
Grupe djeca, studenti, umirovljenici: 25 kn / 3,32 €
Branitelji, osobe s invaliditetom, članovi ICOM-a i HMD, djeca, roditelji i supružnici poginulih branitelja: besplatno
Djeca do 3 godine: besplatno

 

Korištenje audio vodiča za jednu osobu: 10 kn / 1,33 €
(uz polog osobne iskaznice ili drugog valjanog dokumenta posjetitelja)

*Grupu čini najmanje 20 ljudi.
**Obiteljska ulaznica podrazumijeva 2 odrasle osobe s malodobnom djecom.

Zgrada je prilagođena pristupu invalidima.

 

Vodstvo kroz postav, izložbe te organizirani obilasci
Stručno vodstvo na hrvatskom jeziku: 100 kn / 13,27 €
Stručno vodstvo na engleskom jeziku: 200 kn / 26,54 €

Stručno vodstvo ili organizirani obilazak potrebno je zatražiti 3 do 5 dana prije posjeta
na broj mobitela +38598 9571 425 ili na e-mail [email protected].
Cijena stručnog vodstva izvan radnog vremena povećava se za 100%.

Virtualna šetnja Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj dio je Muzeja grada Karlovca, više informacija pogledajte na mgk.hr

 

muzej domovinskog rata
muzej domovinskog rata
muzej domovinskog rata
Skip to content