Mirko i Stjepan Seljan

Braća Seljan najpoznatiji su karlovački svjetski putnici. Mirko Seljan rodio se 5. travnja 1871., a njegov mlađi brat Stjepan 19. kolovoza 1875. u Karlovcu. Nakon završetka osnovne škole kreću na put po Europi što se pokazuje kao dobro iskustvo za kasnije ekspedicije. Mirko je već 1898. g. osvojio naslov “Champion of Globetrotter” za svoj podvig u kojem je za 110 dana uspio pješice prijeći put od Petrograda do Pariza. 

Poneseni knjigama o nepoznatim krajevima, dva su se brata 1899. uputila u Afriku. Nakon mnogih nedaća stižu u Abesiniju gdje ih car Menelik II imenuje povjerenicima u državnoj upravi. Seljani istražuju područja Rudolfova i Stefanijina jezera, te obavljaju prva geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja toga kraja. No, ubrzo već pakiraju opremu i 1903. kreću u Južnu Ameriku. Ondje organiziraju nekoliko ekspedicija u nepoznata područja. Prvi određuju položaj slapova Salto de Guayara, utvrđuju tok nekoliko južnoameričkih rijeka i prikupljaju važnu dokumentaciju o životu domorodačkih plemena. Istražuju i nalazišta kaučuka i zlata te način njihove eksploatacije u nepristupačnim i negostoljubivim područjima.

Njihova najvažnija zamisao, spajanje Atlantskog i Tihog oceana kanalom koji bi se nadovezivao na rijeku Amazonu, nije se ostvarila. Taj smioni projekt ugasio se nakon iznenadne i nerazjašnjene smrti Mirka Seljana 1913. godine u bespućima Perua. Stjepan Seljan u knjizi objavljenoj 1919. tvrdi da je Mirko ubijen. Drugi izvori govore o smrti od gladi, o sukobu s Indijancima, poplavama, nestanku u prašumi, pa i krvavom piru ljudoždera s ispijanjem mozga iz lubanje. Činjenica je da službeni uzrok smrti nije nikada utvrđen. Nakon Mirkovog nestanka mladi brat Stjepan povukao se u Brazil, gdje se bavio eksploatacijom manganove rudače. Umro je u gradiću Ouro Preto 1936. godine.

Danas u Karlovcu djeluje CEIK Braća Seljan – Prvi hrvatski eksplorer klub sa sjedištem u Karlovcu nazvan po imenu slavne braće istraživača iz Karlovca. Njihova rodna kuća još uvijek stoji kao sjećanje na hrabrost i avanturistički duha karlovačkih istraživača.

 

Mirko i Stjepan Seljan
Skip to content