Miljokaz

Miljokaz

Monolitni kameni četverobridni stup na koji ćete naići na kružnom toku uz Korzo, prvi je karlovački GPS lokator. S obzirom na to da je bio prilično težak za micanje, ostavili smo ga ovdje da, i vas i nas, podsjeća na vjekovne težnje za putovanjem. 

Oprostit će nam stručnjaci povjesničari na ovakvom uvodu, nadamo se. Pisano je srcem. 

Miljokaz je početna točka Jozefine, ceste prema Senju. Sama trasa ceste počinje u Karlovcu te se preko Kapele, Brinja i Vratnika spuštala do Senja. U čast svog inicijatora dobila je naziv Via Josephina, tj. Jozefinska ili Josipova cesta.

Prema legendi, Josip II., car Svetog Rimskog Carstva i kralj hrvatski, osobno se uvjerio u lošu povezanost Senja i zaleđa tako što je prelazeći Kapelu pored današnjega Josipdola pao s konja. Bilo zbog toga, ili zbog vojnih potreba za boljim komunikacijama s primorjem, na kraljev je nalog i trošak 1775. godine pokrenuta gradnja ceste pod vodstvom inženjerskog časnika Vinka Struppija.

Udaljenosti do pojedinih mjesta na Miljokazu su označene tzv. germanskim miljama (1 milja – 7,532 km), što znači da je postavljen prije 1780., kad je u Austro-Ugarskoj uveden metrički sustav. Nekad je put trajao tjedan dana, a danas se okupate u jednom danu i na moru i u rijeci.

Miljokaz je simbol gospodarskog razvoja, ali i inspiracija za početak zanimljivog putovanja. Na vama je da odaberete želite li putovati na istraživačku misiju prošlosti ili samo na kupanje u Senj. Spojite li oboje u jedno, želimo vam sretan put starom damom Jozefinom!   

Skip to content