Martin (Matija) Gambon

Martin Gambon bio je graditelj tvrđave Karlovac. Podrijetlom je bio iz sjeverne Italije i u to doba jedan od vodećih majstora graditeljstva. Jedna tiha karlovačka ulica nosi danas njegovo ime i nalazi se u staroj Zvijezdi na rubu šanca i bedema kojeg je gradio. Ponegdje se u literaturi spominje kao Matija što pripisujemo teško čitljivim rukopisima povijesne dokumentacije. Iako je Martin Gambon bio glavni inženjer i voditelj gradilišta, Karlovac je dobio ime po nadvojvodi Karlu Habsburškom, idejnom začetniku grada.   

„Mučna i naporna bijaše gradnja tvrđe karlovačke. Močvarno tlo otežavalo je radnju.“ Tako kažu stari zapisi. Gradnja je započeta 13. srpnja 1579. godine i time je Karlovac jedan od rijetkih gradova koji ima točan datum nastanka. 

Karlovačka je tvrđava svojim tlocrtom u obliku pravilne šesterokrake zvijezde lijep primjer fortifikacijskoga graditeljstva. Bila je okružena opkopima u koje se u slučaju opasnosti puštala voda iz Kupe i Korane. Karlovcu je bila namijenjena važna uloga u obrani od Turaka, koji ga nikad nisu osvojili. Jedna od legendi kaže da je u temelje ugrađeno devet stotina turskih glava koje su “čuvale grad”. Istinitost legende zna samo Gambon. 

Skip to content