Crkva Svetog Nikole

Trg Josipa bana Jelačića omeđen s dva zvonika, poznati je prizor s razglednica. Crkva svetog Nikole na središnjem trgu stare karlovačke jezgre, nasuprot crkve Presvetog Trojstva, dio je prepoznatljive vizure grada. To je jedina pravoslavna crkva u Karlovcu. Njezin zaštitnik, sveti Nikola, najvažniji je svetac i zaštitnik mnogih pravoslavnih obitelji koje su u povijesti financirale gradnju crkve. U kršćanstvu je sveti Nikola i zaštitnik djece, trgovaca, pomoraca, ali i riječne plovidbe, zahvaljujući čemu je logičan izbor za zaštitnika karlovačke crkve kroz povijesni razvoj Karlovca i njegovih stanovnika.

Trg Josipa bana Jelačića renesansni je kvadratni prostor nekadašnjeg vojnog kompleksa preoblikovan u svečani trg slobodnoga grada, zaokružen vojnim i sakralnim građevinama, a na zahtjev građana i Magistrata »da bude na ukras gradu«. Tako je trg postao živim središtem grada, omeđenim dvjema crkvama i vojnim zgradama, dok mu je živost pridavala tržnica na kojoj su se prodavali domaći proizvodi.

Crkva je izgrađena 1786. godine, prema nacrtima karlovačkoga fortifikacijskog i cehovskog graditelja Josipa Stillera, najvažnijeg karlovačkog graditelja tog razdoblja, čija urbanistička rješenja danas oblikuju centar Zvijezde u jedinstvenu gradsku vizuru.

Crkva svetog Nikole, osim baroknog zvonika s kojim ćete se susresti već na prvome koraku dolaska na trg, u unutrašnjosti krije oltarni stol, ikonostas i freske novosagrađene i preuređene crkve srušene za vrijeme Domovinskoga rata.

Pozivamo vas da posjetite naš pravoslavni hram i uživate u novome ruhu stare crkve, bisera sakralne baštine Karlovca.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.