Kino Edison

Kino Edison

Kino Edison je oduvijek bilo kino, zgrada izgrađena upravo za tu namjenu. Projektirano je i građeno je u periodu od 1918. do 1920. godine po projektu zagrebačkih arhitekata Bruno Bauer i Edo Schoen i jedno je od prvih namjenskih izgrađenih kina na području Hrvatske . Brojka od 470 sjedećih mjesta bila je prilično ambiciozna, ali i realna. Urbana kultura početka 20. stoljeća Karlovac je svrstavala visoko na ljestvici razvoja građanske svijesti, pa tako i odlaska u kino.

Kino Edison
Kino Edison
Kino Edison

Turbulentna vremena i ratovi ostavili su trag i danas je zgrada napuštena, spava u tišini i očekivanju boljih vremena. A ona dolaze. Teško je Karlovčanima dočekati obnovu i novi sjaj kina Edison. Nestrpljivi smo. Naš Edison je strpljiviji, za razliku od nas. Ali i on tiho pati u snu. 

Zato vas molimo, kad dođete u Karlovac i prošetate Promenadom do usnulog Edisona, budite dobri i dajte mu poticaj za lijepe snove. Psst, samo tiho! Nemojte ga uvrijediti zbog trenutne manje lijepe faze u životu. Ima i on pravo na depresivne trenutke. 

Gledajte ga kroz naočale prošlosti dok je bio u punom sjaju, sa šarenim filmskim plakatima na pročelju, dok su nedjeljom ujutro djeca čekala na matineje, a redovi ljudi za filmske hitove protezali poput drvoreda stare Promenade.

Gledajte ga kroz naočale budućnosti kad će vas primiti u svoje odaje i pružiti vam bijeg u maštoviti filmski svijet pun boja i priča koje još nisu ispričane. Kao što ni priča kina Edison nije ispričana do kraja. A znamo da ima sretan kraj!   

Skip to content