KARLOVAC NEKAD

Kako je nastao i rastao Karlovac

Ovo je malo drugačija priča o povijesti Karlovca. 

Nekada davno, prije postanka Svijeta i Vijeka dok su samo magle vladale Zemljom, a vjetrovi i sunce harali visinama, u dubinama močvare uz Kupu, Koranu, Mrežnicu i Dobru kucalo je srce budućeg grada. Sile Tame, guste od mirisa vječnosti i ljepljive od dodira bezvremenskih teških sjena, vladale su vodama. Jedna je mala Zvijezda, lutajući noćnim nebom, ugledala svoj odraz na staklenoj površini močvare nad gradom i svojim je čarobnim zvjezdanim prahom razmaknula teške magle, razbila ustajale vode i gradu dala svoj lik.

Karlovac, grad odraza zvjezdane prašine i mirisa zaustavljene vječnosti.

Danas, kada noću krenete starom karlovačkom Zvijezdom, osjetit ćete mirise svih vjekova, magla još katkad zavlada gradom, a četiri rijeke čuvaju povijest Karlovca blagoslovljene silama Svjetla i Tame.

Svaki detalj, svaka kap vode i svaki kamen grada, utkani su u paučinastu bajku iz koje je nastao Karlovac. Lice grada se mijenja kroz stoljeća i ovisno je o svjetlu koje pada kroz prizmu ljudskog sjećanja. 

Dubovac
Dubovac
Najstariji trag ljudskog prisustva na području današnjeg Karlovca pronađen je na mjestu današnjeg starog grada Dubovca i datira od 3500. godine prije Krista. Početkom prošlog tisućljeća područje oko Karlovca postaje zanimljivo Rimljanima zbog kvalitete kamena za cestogradnju i izradu sarkofaga. U okolnim šumama još uvijek leže zaboravljeni sarkofazi. 

Stari grad Dubovac sagrađen u 13. stoljeću dobio je naziv po dubu (hrastu) koji raste na padinama brijega i služio je za obranu od tatarske vojske. Burna vremena osvajačkih ratova obilježila su povijest ovih krajeva. Iz tog razloga započeta je i gradnja tvrđave Karlovca 13. srpnja 1579. godine. Izgrađen je u obliku šesterokrake zvijezde i primjer je idealnog renesansnog grada. Puna tri stoljeća bio je vojni grad, a nakon toga dobio je status Slobodnog kraljevskog grada. Početkom 19. stoljeća bio je najbogatiji grad Hrvatske zahvaljujući obrtništvu i trgovini. 

Nikad osvojen grad kroz sve ratove ovih prostora, preživio je i uzdigao se i nakon smrtonosnih epidemija kuge, razarajućih požara i nepreglednih poplava. Od vojne utvrde nastaje grad po mjeri čovjeka, lučki grad s plovnom Kupom, grad obrtnika, umjetnika, književnika i znanstvenika. Grade se ceste Jozefina, Karolina i Lujzijana, željeznička pruga prema Rijeci, na kraju i autoput prema Zagrebu. Društveni i kulturni život ogleda se kroz početke Ilirskog pokreta, gradnje kazališta Zorin dom, kina Edison. Bavljenje sportom postaje stil života Karlovčana. Grad postaje tvornički grad, živ i živahan kroz dnevne migracije na posao i s posla. Parkovna arhitektura je u službi građana za odmor i rekreaciju. U petom stoljeću života Karlovac i dalje stvara svoju povijest za nasljeđe budućnosti.

Za detaljnije crtice povijesti navratite u Gradski muzej Karlovac ili Gradsku knjižnicu „Ivan Goran Kovačić“, uđite u Paviljon Katzler, pogledajte virtualni foto-materijal na www.kafotka.net ili jednostavno pitajte Karlovčane. S ponosom će vam ispričati sve što znaju, a znaju puno.    

Skip to content