Karlovac kroz 6 osjetila

Karlovac je grad na četiri rijeke, grad susreta, grad parkova. Grad je to u kojem se možete okupati u četiri rijeke u jednom danu, susresti se sa starim prijateljima sasvim slučajno jer svi putevi vode kroz Karlovac ili nesmetano ispijati kavicu u zelenom hladu mnogobrojnih parkova. 

U današnjem nemilosrdnom takmičenju za najbolju turističku destinaciju, odvija se prava velika bitka u sakupljanju turističkih bodova. Svaki pojedinac je važan, broje se noćenja, izvanpansionska potrošnja, stvara se novi branding destinacije, marketinške agencije profesionaliziraju se i specijaliziraju za što maštovitije turističke kampanje. 

U šarenilu fotografija i reklama zaboravlja se katkad da je idealno mjesto za turistički posjet upravo ono u kojem se nalazite, bile to šarene ulice svjetskih metropola, mala farma na istočnoj obali tropskog arhipelaga ili jednostavno Karlovac. Svugdje ćete naići i naći ono što tražite. Kao i svi gradovi na svijetu, Karlovac je poseban. U detaljima grada skrivene su i povijest i budućnost, a ako pažljivo gledate, otkrit će vam svoju neobičnu priču i zagrnuti modro-zelenim plaštom trenutka sadašnjosti. Bit će to jedna posebna ljubav. 

Bitni su vam brojevi? Zakoračite u povijesnu jezgru Karlovca građenu u obliku šesterokrake zvijezde i pustite neka svih pet stoljeća struji kroz vas, od pradavne močvare, preko hladnih zidina renesansne utvrde, do razigranih nota današnje klupske scene grada. Čitajte između redova u petorednoj Promenadi, jedinstvenom biseru parkovne baštine grada. Dozvolite sami sebi luksuz da vrijeme stane i preokrenite brojeve naopačke. Okupajte se ljeti u jednom danu, u sve četiri rijeke, na samo dva mjesta. Nemoguće? Hmm… Osjetite sve dimenzije karlovačkih 3D parkova. Prebrojite ima li doista 4.321 korak oko Zvijezde. Ma, prebrojite i rijeke za svaki slučaj, tko zna…

Karlovac je grad nastao kao šesterokraka utvrda Zvijezda i doživljava se u cijelosti kroz šest osjetila. Vid je najbolje aktivirati pogledom sa starog grada Dubovca i pustiti ga da otplovi Kupom, luta zelenim parkovima i proučava detalje povijesti. Sluh služi da čujete tišinu noćnih ulica i svirku gitare na Korani. Njuh će osjetiti svježinu maglene zore, miris lipovog cvijeta i toplog peciva iz pekare. Dodir je osjetilo koje je zapostavljeno u turističkoj ponudi, a tako bitno; osjet ljekovite vode Korane, škakljanje trave na bosim nogama, dodir orošene čaše piva i hladnoća kamena karlovačke utvrde. I neprocjenjivi zagrljaj starih poznanika u gradu susreta. Okus sladoleda u vrućim danima ljeta, slatkih i slanih domaćih jela ili jednostavno, okus hladne bistre karlovačke vode s izvora. A ako vam nedostaje jedno od osjetila ili samo želite pojačati doživljaj, uključite šesto osjetilo, ono nešto, prepoznajte karlovački faktor x koji se krije u osjećaju dobrodošlice u Karlovac.

Prošetajte karlovačkim ulicama. Grad iz ove priče ima sasvim osoban odnos sa svakim od nas, bilo da smo rođeni u njemu, bilo da smo tek prolaznici. Jer i najsitniji trag stope na tlu grada, bit će neizbrisiv i za Karlovac i za sve koji su se ikada zatekli u njemu. Neka to bude trag s osmijehom.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.