Izleti u okolicu

Autor: Luka Esenko, izvor HTZ

Svi putevi vode u Karlovac, ali i svi putevi vode iz Karlovca. Ceste su dvosmjerne i blagodat je živjeti u gradu od kuda vas ceste mogu odvesti u nepoznato i nakon toga sigurno vratiti kući. Karlovčani to jako dobro znaju. Ceste su nas obilježile kroz stoljeća, a krilatica „Karlovac – grad susreta“, iako novobrendirana, oduvijek je vrlo stvarna. 

Postanite i vi dio te priče susreta, susreta ljudi, rijeka i cesta Karlovca. Uzmite kartu, označite Karlovac kao početnu točku i ocrtajte olovkom krug oko njega. U tom krugu naći ćete mjesta za sve vaše želje za putovanjem i istraživanjem. 

Na sat-dva vremena vožnje od Karlovca nalazi se sve što vam treba. A Karlovac vam treba zbog one prve rečenice iz teksta. Pa krenimo redom…  

Zagreb – glavni grad Hrvatske koji morate vidjeti, osim ako ste iz Zagreb, tada dođite na odmor u Karlovac. O Zagrebu vam nećemo ništa reći. Njega morate upoznati osobno.

Duga Resa – grad na Mrežnici koji je sam po sebi kulturni spomenik industrijske baštine, s neobičnom šetnicom kroz sunčev sustav i kupalištima koja se zovu Mrežnički brig, Otok ljubavi i Vesela livada.  

autor: Ivo Biočina, izvor HTZ

Ogulin – grad iznad Đulinog ponora kojeg čuva usnuli div s Kleka. Stari frankopanski kaštel sakrit će vas u mudrost povijesti, Ivanina kuća bajke odnijeti u svijet mašte, a jezero Sabljaci ohladiti umorne noge. 

Ozalj – rodni grad slikarice Slave Raškaj i neslužbeni glavni grad Hrvatske u doba vladavine Petra Zrinskog. Na slavnu prošlost podsjetit će vas stari grad Ozalj, plemićke kurije u okolici i Munjara, ozaljska hidroelektrana koja premošćuje Kupu poput starog kamenog dvorca. U špilji Vrlovki predahnite u tišini.

Slunj – grad na Korani i Slunjčici s vodeničarskim naseljem Rastoke i mirisom domaćeg brašna iz mlinova. Uslikajte se na livadi uz bučne slapove gdje se snimao film Winnetou, zavirite u stare drvene vodenice ili produžite šetnju do tirkiznog izvora Slunjčice.

Rakovica – naselje u kanjonu Korane s tajnovitim svijetom podzemlja, turistički uređenih Baraćevih špilja. Šetnjom uz stare mlinice naučit ćete kako se netaknuta priroda i čovjek spajaju u prijateljstvu. 

Plitvička jezera – najstariji hrvatski nacionalni park proglašen svjetskom prirodnom baštinom na UNESCO listi, sa 16 jezera i nebrojenim slapovima. Jezerske vode čine početak toka rijeke Korane. Sve ostalo je neopisivo i ostavlja bez daha. Staviti na prioritetnu listu turističkog obilaska.

 

Skrad – mjesto na staroj cesti Lujzijani s čarobnim slapom Zelenog vira i turistički uređenim kanjonom Vražji prolaz.

Toplice Lešće i Topusko – jugozapadna ili jugoistočna destinacija za rehabilitaciju i plivanje u bazenima s termalnom vodom. 

Skip to content