Gradski muzej

Najnovija istraživanja u svijetu pokazala su da ljudi koji redovito posjećuju muzeje, uz uživanje u umjetnosti i nova saznanja, ondje dobivaju i puno više – sretniji su i manje usamljeni od ostalih, ne pate od depresija i tjeskobe. Muzeji su, dakle, bitni za vaše zdravlje.

Karlovac kao povijesni grad voli povijest. Povijest je učiteljica života. Povijest u Karlovcu živi u zidinama Zvijezde i stanuje u Gradskom muzeju. Gradski muzej smješten je u najstarijoj gradskoj palači na Strossmayerovom trgu, nekadašnjoj kuriji Frankopana. Osnovan je na samom početku 20. stoljeća, predstavljajući mjesto očuvanja uspomena i starina grada.

Fundus muzeja raspoređen je u sedam odjela. Ta magična brojka otvorit će pred vašim očima slike povijesnih događaja i običaja na drugačiji način. Muzej se brine i za zbirke i prostore na još četiri lokacije, galeriji Vjekoslav Karas, Branič kuli na starom gradu Dubovcu, rodnoj kući obitelji Ribar u Vukmaniću i muzeju Domovinskog rata na Turnju.

Stalni postav arheološkog odjela sadrži dokaze o ljudskoj aktivnosti na tlu grada i okolice, povijesni odjel čuva predmete, dokumente i fotografije, kulturno-povijesni prezentira zanimljive artefakte od kućanskih predmeta do industrijske baštine, etnografski odjel čuva baštinu ruralnog dijela i zbirku braće Seljan, galerijski odjel ima bogate zbirke slika, grafika i skulptura karlovačkih umjetnika, prirodoslovni odjel sačinjavaju svjedočanstva o evoluciji prirode, a odjel suvremene povijesti je najmlađi muzejski odjel koji brine o zbirci vezanoj za Domovinski rat.

web: http://www.gmk.hr

VAŽNO! Gradski muzej Karlovac će biti zatvoren do 22. siječnja 2021. zbog fumigacije stalnog postava i dijela fundusa.

muzej
muzej
muzej
Skip to content