Gradska knjižnica

Gradske knjižnice su hramovi znanja lokalne sredine i čuvarice kulturnog identiteta grada. Moderno zdanje karlovačke knjižnice čuva pisanu riječ i multimedijsko je središte događanja. Ovdje možete posuditi i čitati literaturu na stranim jezicima, razgledati izložbe, koristiti internet, posjetiti informativni pult, odslušati koncert ili predavanje i družiti se s ljudima. Ne zaboravite zaviriti na zavičajni odjel knjižnice i osjetiti dio povijesti u spomen-sobi karlovačkih pjesnika Stjepana i Slavka Mihalića. 

Sve što želite doznati o Karlovcu i okolici nalazi se kao pisana riječ spremljena na policama knjižnice. Gradska knjižnica u Karlovcu nosi ime hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića i najveća je i najstarija ustanova u kulturi u gradu. Osnovana je 1. ožujka 1838. u vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda, inicijativom tadašnjih gradskih uglednika. Temeljena na idejama ilirskog pokreta, djeluje pod nazivom “Ilirsko čitanja društvo”. Fond Ilirske knjižnice, prve knjige, darovali su osnivači knjižnice iz svojih kućnih zbirki. Iz tog vremena je sačuvana i zbirka knjiga označena tadašnjim ilirskim grbom polumjesecom i zvijezdom, sa 163 primjerka, dva kalendara i osam naslova časopisa. Danas raspolaže s fondom od preko 260.000 primjeraka građe. 

Knjižnica predstavlja mjesto cjeloživotnog učenja, mjesto razvoja svih vrsta pismenosti, kulturno središte i mjesto susretanja građana lokalne zajednice. Očuvanje kulturnog identiteta grada utkano je u osnovni kod knjižnice. Knjižnica, kao dio ponude kulturnog turizma, obogaćuje svojim kulturnim sadržajima koje nudi, bilo domaćim ili stranim korisnicima, cjelokupni kulturni turizam Karlovca.

Nekadašnji stereotip hladne, mračne zgrade s ogromnom količinom knjiga koje se „moraju pročitati“ odavno je postao dio povijesti. Današnje knjižnice su sve drugo samo ne mračni i neatraktivni prostori. Zanimljivo arhitektonsko zdanje karlovačke gradske knjižnice jednako je zanimljivo i svojim sadržajem. 

GRADSKA KNJIŽNICA IVAN GORAN KOVAČIĆ

Radno vrijeme:
ponedjeljak – petak 07:30 – 19:30
subota: 08:00 – 13:00
nedjelja: zatvoreno
Web: www.gkka.hr
Telefon: +385 (0)47 41 23 77

Program događanja: https://gkka.hr/?cat=1

Skip to content