Franjevački muzej Karlovac

Franjevački samostan i crkva čine jednu cjelinu i od 17. stoljeća franjevci upravljaju i brinu o cijelom kompleksu zdanja. Svojim dolaskom u Karlovca franjevci počinju s vođenjem karlovačkih škola u kojima se učilo čitanje, pisanje, računanje i vjeronauk, a bave se i istraživanjem karlovačke flore i pisanjem udžbenika iz prirodopisa i zemljopisa. Tijekom stoljeća skupljena je impozantna zbirka od 10.000 raritetnih knjiga i predmeta sakralne umjetnosti, danas prezentirane u samostanskom Muzeju sakralne baštine. 

Crkva Presvetog Trojstva spomenik je kulture nacionalnog značaja. Spojena je sa samostanom i unutar zidina skriva se savršeno uređen vrt, a ako budete imali sreće, moći ćete zaviriti u dvorište omeđeno debelim zidinama i u tišini od bučnog svijeta degustirati franjevačko craft pivo. Franjevci su čuvari neprocjenjivo vrijednog blaga, ne samo zbog raritetnih umjetnina, umjetničkih vitraja i unikatnih oltara, već su i čuvari kulturnog i duhovnog identiteta grada.

U svim turističkim vodičima svijeta pod točkom „što morate vidjeti“ objekti sakralne baštine su u prvih deset lokacija. Nismo ni mi izuzetak. Stoljeća franjevačkog aktivnog života i kulturnog djelovanja u povijesnoj jezgri grada stvorila su od franjevačke crkve spomenar i riznicu kulturne baštine. Franjevci su čuvari tog stoljetnog blaga!

“Zavirite u franjevačku škrinju” naziv je posebne samostanske ture koja je na rasporedu svake subote s početkom u 11 sati i traje 40 minuta. Otkrijte iskustvo doživljaja povijesti kroz svih pet osjetila u skrivenom kutku franjevačkog samostana. Tamo možete doživjeti staru samostansku kuhinju i apoteku, dotaknuti staro posuđe ali i osjetiti primamljive mirise ljekovitog bilja uz tišinu samostanskog Klaustra i pokoji cvrkut ptica.

 

Zbog rekonstrukcije Franjevački muzej do daljnjeg ne radi!

crkva
crkva
Crkva Presvetog trojstva
crkva
crkva
Skip to content