Crkva Presvetog Trojstva i Franjevački samostan

Crkva Presvetog Trojstva sa svojim baroknim zvonikom stoji u centru stare karlovačke Zvijezde kao orijentir na prostornom, ali i duhovnom putu. Sagrađena istovremeno s utvrdom, nadograđivana je kroz stoljeća i predstavlja spiritualno i duhovno središte. Dio je sakralne baštine Karlovca i neizostavna točka susreta s povijesti, ljudima i s nama samima. 

Franjevački samostan i crkva čine jednu cjelinu i od 17. stoljeća franjevci upravljaju i brinu o cijelom kompleksu zdanja. Svojim dolaskom u Karlovca franjevci počinju s vođenjem karlovačkih škola u kojima se učilo čitanje, pisanje, računanje i vjeronauk, a bave se i istraživanjem karlovačke flore i pisanjem udžbenika iz prirodopisa i zemljopisa. Tijekom stoljeća skupljena je impozantna zbirka od 10.000 raritetnih knjiga i predmeta sakralne umjetnosti, danas prezentirane u samostanskom Muzeju sakralne baštine. 

Crkva Presvetog Trojstva spomenik je kulture nacionalnog značaja. Spojena je sa samostanom i unutar zidina skriva se savršeno uređen vrt, a ako budete imali sreće, moći ćete zaviriti u dvorište omeđeno debelim zidinama i u tišini od bučnog svijeta degustirati franjevačko craft pivo. Franjevci su čuvari neprocjenjivo vrijednog blaga, ne samo zbog raritetnih umjetnina, umjetničkih vitraja i unikatnih oltara, već su i čuvari kulturnog i duhovnog identiteta grada.

U svim turističkim vodičima svijeta pod točkom „što morate vidjeti“ objekti sakralne baštine su u prvih deset lokacija. Nismo ni mi izuzetak. Stoljeća franjevačkog aktivnog života i kulturnog djelovanja u povijesnoj jezgri grada stvorila su od franjevačke crkve spomenar i riznicu kulturne baštine. Naravno da to morate vidjeti!

web: http://franjevci-karlovac.hr

.

crkva
crkva
Crkva Presvetog trojstva
Skip to content