Prosinac je nezamisliv bez prigodnih, komercijalnih, svevremenskih hitova koji odjekuju na svakom uglu prizivajući romantiku i dobro raspoloženje. No, u buci praporaca i veselih pjesmica, postoji glazbeni događaj koji nudi mir, sabranost i kontemplaciju uz umjetnička ostvarenja nadahnuta otajstvom Isusova rođenja, baštinska i ona sasvim nova.

Jedinstvenu proslavu Božića priređuje Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT), uvijek u nekom drugom dragulju povijesne sakralne arhitekture kontinentalne Hrvatske. Zahvaljujući kamerama Hrvatske televizije, vrhunsku glazbu oživljenu u autentičnim scenografijama gizdavih crkvenih interijera, moguće je doživjeti i u toplini svoga doma.

Tradicija je ustanovljena 2009. koncertom u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, a nastavila se koncertima u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Osijeku, Prelogu, Belcu, Remetincu kod Novog Marofa, svetištu Gospe Rementske u Zagrebu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću. Ove godine, u subotu 21. prosinca s početkom u 20 sati, koncert će se održati u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu.

Crkva i franjevački samostan, najstarija građevina Karlovca i prva civilna zgrada, izgrađeni su u isto vrijeme kada i karlovačka tvrđava. Crkva je izgorjela 1692., a na istom mjestu izdignuta je nova crkva sa zvonikom visokim 44 metra. Arhitektonska cjelina crkve i pripadajućeg franjevačkog samostana s muzejom sakralne umjetnosti, nacionalni je spomenik kulture. U bogatoj muzejskoj zbrici posebno su vrijedna slikarska ostvarenja koja datiraju iz 16. i 17. stoljeća.

Hrvatske božićne pjesme u novome ruhu nezaobilazan su dio blagdanske tradicije u režiji Zbora HRT-a. U deset godina predstavljene su tako publici i gledateljima pjesme koje su obradili ugledni hrvatski skladatelji – Igor Kuljerić, Dubravko Palanović, Anđelko Igrec, Ivan Josip Skender i Tomislav Fačini. 2019. novi zvuk, poznatim i manje poznatim božićnim napjevima, podarit će Tomislav Uhlik, skladatelj čiji opus obiluje djelima nadahnutim hrvatskim folklorom. Božićni program, na kojem su uz hrvatske tradicijske pjesme i djela Francisa Poulenca, Mauricea Durufléa i Ottorina Respighija, predvodi mladi dirigent i redoviti suradnik ansambala HRT-a, Darijan Ivezić. Zboru HRT-a, uz instrumentalni ansambl, kao solisti se pridružuju Monika Cerovčec, Nikolina Virgej Pintar i Siniša Galović.

Ulaz na koncert je slobodan, a televizijska snimka urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pogledati na Badnjak, 24. prosinca u 22.25, na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV1).

Skip to content