Advent u Karlovcu započet će Adventskom utrkom koja dovodi više od 400 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Čarolija susreta Adventa u Karlovcu po treći put održat će se od 14. do 30. prosinca na prostoru oko Glazbenog paviljona i u parku kod spomenika Lopašiću gdje će se smjestiti jedno od ovogodišnjih noviteta „Božićno selo“. Advent će svoje treće otvaranje obilježiti Adventskom utrkom koja je u rekordnom broju okupila 400 sudionika iz cijele Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. U programu će sudjelovati oko 500 sudionika iz više od 10 mjesta i gradova Hrvatske koji će izvesti čak 74 programskih nastupa u svega 17 dana.
Ovogodišnji Advent još jednom dovodi renomirana imena hrvatske glazbene scene kao što su Silente, TBF, Nipplepeople, Edo Maajka, Opća opasnost, Letu Štuke, Klapa Cambi i drugi. Poseban naglasak stavljen je na obiteljski program u sklopu kojeg će se postaviti „Božićno selo“ gdje će se održavati brojne radionice, pripovijedanja i priče za djecu. Na Glazbenom paviljonu nas također očekuju nastupi zborova, glazbenika Glazbene škole Karlovac, raznih orkestara, akustičnih sastava, plesnih nastupa i performansa te folklornih ansambla, kulturno umjetničkih društava, tamburaških sastava i drugih.

Manifestacija će svoja vrata posjetiteljima svakog dana otvarati od 17 sati pa sve do 23 sata, dok će vikendima posjetitelji u programu i delicijama uživati od 16 sati pa sve do ponoći. Program je već standardno kao i svake godine podijeljen u 3 cjeline i to na dječju, tradicionalnu i večernju.

Večernji program donosi značajna imena glazbene scene pa će svakog dana posjetitelji od 20 sati moći uživati u koncertima i najpopularnijim pjesmama hrvatske glazbene scene. Na Glazbeni paviljon ponovno će stati Mia Dimšić, TBF i Opća Opasnost, ali će se programu pridružiti: Silente, Nipplepeople, Edo Maajka, Letu Štuke, Klapa Cambi, Singrlice, Flyer, Gospodari tambura, Fantom slobode (Azra tribute band), Bang Bang i drugi. Advent i ove godine dovodi mlade glazbene snage pa će u programu nastupiti Porinom nagrađivani Ogenj, ali i bend Mnogi Drugi. Domaćih bendova dakako neće nedostajati, a zabavljat će nas lokalni Riversi, Black & White i Magnusi.

Tradicionalni program okupit će izvođače iz raznih dijelova Karlovačke županije, ali i šire. Program će se održavati od 18:00 do 20:00 na Glazbenom paviljonu, a očekuju nas nastupi Puhačkog orkestra grada Karlovca, zborova „Vila“, „Charisma“, „Vid Rukavina“ i Prvog hrvatskog pjevačkog društva „Zora“, ali i nastup Vokalnog okteta. Publiku će zagrijavati i bendovi Gimnazije Karlovac, Klapa Slunj te tamburaški sastavi: „Skitnice“, „Boemi“ i „Vitezi“.  Kao i svake godine i Glazbena škola Karlovac nastupit će u raznim sastavima pa ćemo tako slušati i gledati Mali zbor  glazbene škole, koncerte saksofonista, gitarista i orkestra gitara Glazbene škole. Tradicionalni program ugostit će i folklorne ansamble te kulturno umjetnička društva. Nastupit će Folklorno društvo „Vuga“ i KUD „Mostanje“.  Na Adventu u Karlovcu neće nedostajati smijeha i plesa pa će nas uveseljavati plesni klub „st. Art“ i Karlovačke mažoretkinje te stand up komedija „Fun Timesa“, a kao posebnost tradicionalnog programa dovodimo kviz Maria Kovača, „Kviz na 4 rijeke“.

Dječji program donosi brojne animacije za djecu, nastupe dječjih zborova, priče za djecu, brojne predstave, performanse i mađioničarske nastupe. Svakim danom nas i ove godine očekuje Kuća Djeda Mraza te izložba fotografija snježnog Karlovca Dinka Neskusila. Dječjim pričama najmlađe će uveseljavati Leo Mraz, Knjiguljica, Margareta Perišić te razni programi Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića. Za performanse i magic showove pobrinut će se Baka Klimalić, Clown Blento te popularni hrvatski YouTuber „Magic Leon“. Dječji će program ugostiti i predstave pa će tako nastupiti „Teatar Poco Loco“ te zagrebački „Animino“.

Humanitarne akcije kao i svake godine su sastavni dio Adventa u Karlovcu. Sudjelovat će udruga Jak kao Jakov koja će uz pomoć volontera prikupljati sredstva prodajom prigodnih suvenira. Prošle godine prikupilo se oko 20.000,00 kn samo u ovoj akciji.

Doček Nove godine već tradicionalno održat će se na Glazbenom paviljonu uz bogatu ugostiteljsku i trgovačku ponudu. Karlovačku novogodišnju večer bezvremenskim hitovima 90-tih godina hrvatske glazbe obilježit će Minea, Ivana Banfić i Ella uz DJ-a Xxxtended.

Prva Adventska zbivanja u Karlovcu započet će već idućeg tjedna, a za to su se pobrinuli naši Franjevci, bez kojih nema onog pravog duha Adventa i Božića. Već desetu godinu za redom čuvari naše tradicije započet će s aktivnostima već prve nedjelje došašća. Na glavnom gradskom trgu uz pjesme i molitve zasvijetlit će svijeće na adventskom vijencu, a već možda zaboravljene adventske pjesme oživjet će naši KUD-ovi. Izložbom jaslica 15. prosinca bit će otvoren i Franjevački muzej. U adventskim i božićnim aktivnostima sudjelovat će i Nacionalno svetište sv. Josipa s jedinstvenom božićnom izložbom, kao i gradska tvrtka Mladost koja vrata klizališta otvara 6. prosinca ako to vremenski uvjeti dopuste.

Skip to content