BESPLATNE TURISTIČKE TURE ZA INDIVIDUALNE POSJETITELJE  2022 / subotom

  • Pješački razgled s turističkim vodičem
  • Trajanje pojedine ture do 90 minuta
  • Polazak SUBOTOM – točno vrijeme i lokacija polaska navedeni su u opisu svake pojedine ture
  • Ture su BESPLATNE uz obveznu najavu na: vodici.karlovac@gmail.com / 098 246 584 / 


1. Dragojla – kostimirana tura

Jedna od tek dvije žene koje su zaslužile mjesto na poznatoj litografiji „Muževi ilirske dobe“ je Karlovčanka Dragojla Jarnević. Zaslužila ga je svojom neizmjernom ljubavi prema domovini i marljivim pisanjem na hrvatskom jeziku kojeg je pišući i učila i stvarala za nas. Priča o Dragojli priča je o gorljivoj „domoljupki“, odvažnoj i samostalnoj ženi, prvoj hrvatskoj alpinistici, pionirki „prosvjete pučke“. Prošetajte s  Dragojlom i njenim Dnevnikom koji otkriva ne samo njena vrlo osobna i neposredna iskustva nego i otvara brojna društvena pitanja 19. stoljeća.

Datum: 3.4., 7.5.
11h / Paviljon Katzler

Tura „DRAGOJLA“ 7. svibnja odgađa se, ali pridružite se besplatnoj turističkoj turi „ZELENA TURA UZ KORANU“ koja kreće u 11 sati sa Trga bana Jelačića


2. Franjevci u Karlovcu

Od rođenja Karlovca srce grada čini crkvena „insula“. S vremenom je rasla u visinu te danas nema posjetitelja koji se ne divi njezinom zvoniku. Zavirite u franjevačku svakodnevnicu obilazeći dijelove samostana i crkve uz nezaboravan pogled na zvonik iz njegova podnožja. Osjetite duhovnost i mir koji ovdje vladaju te poslušajte priče koje će vas nadahnuti da bolje živite.

Datum: 9.4.
11h / Trg bana Josipa Jelačića


3. Slovenci u Karlovcu 

Karlovac za Slovence od uvijek ima veliki značaj,  nadasve zbog blizine granice između Slovenije i Hrvatske, rijeke Kupe koja povezuje i dijeli ove dvije države. U Karlovac se dolazilo na posao, ovdje se kupovalo i školovalo.Zanima li vas koji su Slovenci i gdje u Karlovcu našli svoje mjesto za stvaranje i život, pridružite se šetnji s turističkim vodičem – interpretatorom.

 

Tura „SLOVENCI U KARLOVCU“ odgađa se zbog bolesti vodiča, ali pridružite se besplatnoj turističkoj turi „ŠETNJA ZVIJEZDOM“ koja kreće u 11 sati ispred Paviljona Katzler.

Datum: 16.4.
11h / Ispred Gradske knjižnice


4. Vojna tura – kostimirana tura

Karlovac je nastao kao vojni grad i tu je ulogu imao skoro 400 godina. Neke od njegovih najvećih i najljepših građevina izgrađene su upravo zahvaljujući vojnoj upravi. Uz najužu povijesnu jezgru vezane su priče o Generalitetu, Oružani i Paradnom trgu, a ispričat će ih vodič – interpretator u kostimu austrougarskog časnika.

Datum: 23.4.
11h / Paviljon Katzler


5. Šetnja Karlovcem s caricom Marijom Terezijom – kostimirana tura

U vrijeme carice Marije Terezije Karlovac je dobio brojne privilegije koje su učinile da grad dobije status slobodnog kraljevskog grada. To je značilo i uvođenje civilne uprave, a s time je stigao i prosperitet. Prošećite s caricom, kostimiranim vodičem – interpretatorom, te saznajte zanimljivosti iz caričina života, ali i iz života grada u to vrijeme.

Datum: 30.4.
11h / Paviljon Katzler


6. Karlovački put pčela

Prošetat ćemo „Karlovačkim putem pčela“, tematskom turom na kojoj ćemo obići mjesta u gradu i njegovim parkovima vezana za te jedinstvene kukce. Ukoliko vas zanimaju pčele i zanimljivosti o njima, pridružite se šetnji s turističkim vodičem – interpretatorom i pčelarskim turističkim vodičem.

Datum: 14.5.
11h / Paviljon Katzler


7. Karlovački parkovi zvijezde grada

Priča o karlovačkim parkovima, nije tek priča o njegovanim zelenim površinama, već je to priča o ljudima i događajima kroz zeleno srce grada. Kružnom šetnjom vidjet ćete kako žive Karlovčani na Velikoj promenadi ili u parkovima sa spomenicima Radoslavu Lopašiću i Vjekoslavu Karasu. Modrušanov park te niska bisera Šanca dovest će vas do Parka kadetske škole (Vojne bašte) i Glorijete koju u proljeće okite dvije magnolije.

Datum: 21.5.
11 h / Paviljon Katzler


8. Od podruma do tavana

Kako se nekada živjelo u Zvijezdi? Što kriju podrumi, a što ćemo naći na tavanima pod paučinom? Gdje su bile „kamere“ dok još kamera nije bilo? Poslušajte priče jedne Karlovčanke kakvo je bilo odrastanje u dvorištima „insula“, čega smo se najradije igrali i koje dobre običaje smo zadržali. Možda se i prepoznate u nekoj od priča.

Datum: 28.5.
11h / Fontana na Korzu

Skip to content