Ana Katarina Zrinski

Ana Katarina Zrinski ostala je urezana u sjećanje na povijesnoj crti grada zbog najslavnijeg vjenčanja koje je Karlovac doživio. Udala se za Petra Zrinskog 1641. godine i tom vezom stupile su u tijesno rodbinstvo dvije najmoćnije hrvatske plemićke obitelji. Bili su to ujedno i posljednji svatovi ovih obitelji prije njihovog zatiranja i izumiranja. Svadbena svečanost održala se u starom gradu Ozlju, kojim su gospodarili Zrinski, i u karlovačkoj kuriji u vlasništvu Frankopana, najstarijoj sačuvanoj kući u starogradskoj jezgri Karlovca u kojoj je danas smješten Gradski muzej Karlovac. 

Pretpostavlja se da je rođena u Bosiljevu oko 1625. godine, imala je četvero djece. Književno je bila iznimno nadarena i spominje se kao najveće žensko ime hrvatske književnosti 17. stoljeća. Katarina je bila prva žena u Banskoj Hrvatskoj koja se bavila izvornim stvaralačkim radom i prevođenjem s njemačkog, mađarskog i talijanskog jezika, a ni latinski joj nije bio stran pa je svoja djela često pisala i na latinskom i, naravno, na hrvatskom jeziku.

Katarinu Zrinski pratio je glas sjajne diplomatkinje, ali taj njezin talent nije joj pomogao u pregovorima nakon propasti Zrinsko-Frankopanske urote kad je pala u nemilost Beča i provela ostatak života u samostanu. Umrla je 16. studenog 1673. godine u Grazu.

Ana Katarina Zrinski
Skip to content