Karlovac kao turistička destinacija – razvijamo svijest kod najmlađih sugrađana

Turistička zajednica grada Karlovca pokrenula projekt s dječjim vrtićima te Udrugom vodiča KŽ „Bastion“ 

Na inicijativu TZ grada Karlovca pokrenut je projekt kojim će se i naši najmlađi sugrađani uključiti u turizam grada. Jedan od ciljeva djelovanja sustava turističkih zajednica upravo je razvijanje svijesti o važnosti i učincima turizma, potrebi očuvanja i unapređenja svih elemenata turističke resursne osnove destinacije te prirodne i kulturne baštine. Zbog toga je početkom 2022. godine za najstarije skupine dječjih vrtića u Karlovcu započet projekt upoznavanja s turističkim vrijednostima Karlovca.

Projekt se sastoji od upoznavanja s određenim zanimljivostima u gradu unutar njihove skupine, obilaska u pratnji lokalnog turističkog vodiča te korištenja bojanke s motivima znamenitosti koje su posjetili. Zvijezda, Stari grad Dubovac, Zdenac na glavnom gradskom trgu, Miljokaz, Pontonski most na Korani i Promenada lokacije su koje su uključene u edukaciju najmlađih.

„Projektom ˝Razglednica iz mog grada˝ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca željeli smo djeci omogućiti upoznavanje s kulturno-povijesnim znamenitostima grada, tradicijom i običajima. Želje nam je kod djece od najranije dobi razvijati pozitivne stavove prema društvenoj okolini, osjećaj pripadnosti i ljubavi prema gradu u kojemu žive“, izjavila je Danka Pavletić, ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac.

S mladima je najljepše raditi. Oni imaju širom otvorene oči i za istinu i za neistinu. Oni bez ustezanja pokažu ako nešto nije lijepo ili se otvorena srca smiju i raduju svemu što je dobro. Za nas, turističke vodiče, vrtićanci su najnoviji izazov, a možemo reći trenutno i najveći. Prilagoditi priče šestogodišnjacima, a istovremeno ne omalovažiti njihovo znanje i kapacitet, traži od nas više sposobnosti nego kada radimo s odraslima. Upravo zato prošlotjedna šetnja bila je predivna uvertira u ovu godinu u kojoj ćemo se svaki mjesec družiti s malim prijateljima Karlovca. Njihove začuđene oči i zvonki smijeh zagrijali su srce našeg grada“, naglasila je Ivančica Šebalj, licencirani turistički vodič.

„Karlovac nema tradiciju turizma dugu kao druge destinacije, ali ga želimo razvijati i njime upravljati na odgovoran i održiv način. Zato nam je rad s lokalnim stanovništvom, kao najvažnijim dionikom turizma našeg grada, od iznimne važnosti. Kako bi naši najmlađi sugrađani odrastali sa spoznajom o turističkoj vrijednosti grada i bili dobri domaćini kad odrastu, zahvalni smo našim partnerima što su prepoznali ideju i podržali nas u toj aktivnosti“, rekla je direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.